Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Всичко за татуировки, бодиарт, пиърсинг и модификации върху човешко тяло...
Автор: tattoo Категория: Изкуство
Прочетен: 6395789 Постинги: 520 Коментари: 1324
Постинги в блога от 29.11.2007 г.
image

Открай време човек обича да "дълбае" разни неща по кожата си. Списъкът с причини е необозрим: ритуали, предпазване от зло, израз на принадлежност към дадена група, доказателство за социално положение или богатство, лечение, разкрасяване, спомен и дори гаранция за преминаване в отвъдния живот.


В разгара на лятото всеки разголва плът, демонстрира прелести и така на показ излизат рисунките. Най-различни по цвят и форма. Популярността им е все по-нарастваща и заради възможността да се правят временни такива. Разбира се, татуирането има и своята тъмна страна и тя е заразяването с хепатит В или С.

Другите възможни инфекции, които може да причини една непрофесионална татуировка, са множество гнойни мехурчета, брадавици, вирусен хепатит, псориазис, дори сифилис и СПИН. Прецакването при временните татуировки с къна идва от добавянето на химикал, който се използва в строго определени количества в боите за коса. Той обикновено се добавя без мярка, а на практика е силен алерген. Така че е възможно да отключите алергия, благодарение на която повече никога няма да можете да си боядисвате косата.

image

Любопитно е, че татуировки са имали Айнщайн, Пикасо, Сталин и Николай II. Първоначално татуировката е имала жертвено и магично значение. Нанасянето й е било ритуал. В някои африкански племена са "глобявали" жените без татуировка и са странели от тях, а децата, родени от нетатуирани жени, ги убивали. По татуировката можело да се съди и за племенната принадлежност.

Допреди време татуировката беше нещо като криминален атрибут. Според едно изследване отпреди петнадесетина години татуираният обикновено е пушач, осъждан, с ниска степен на образование и разведен. Днес нещата са драстично по-различни. Човек се татуира, за да се отличи от другите, да бъде атрактивен. Твърди се, че избраната рисунка говори много за човека и че до татуировката прибягваме, когато искаме да разкрием част от себе си на света или пък да отбележим важен за нас момент от живота ни. Тя е нещо като визитна картичка. Трябва само да можем да я разчетем.

Татуирането води началото си от Египет и нубийските мумии, датиращи от 2000 г. пр. Хр. Римляните са татуирали престъпниците и робите. След появата на християнството татуирането е отхвърлено в Европа за разлика от Средния изток и други места по света.

image

Татуирането се преоткрива от европейците във века на изследванията, довели ги до контакт с американските индианци и полинезийците. Масонските общности въвели татуировката като знак за разпознаване в йерархията.

Днес почти всеки има някаква татуировка. И не е вярно, че повече мъжете предпочитат да шарят телата си. Жените не им отстъпват. Символиката, която се крие в татуировките, често пъти не изразява директно нещо, а въздейства на подсъзнанието и интуицията. Но да се опитваме да търсим скрито значение в рисунките означава да стигнем до погрешни заключения.

В това отношение има много разпространени вярвания: кръст с разпнатия Исус Христос означава, че "съвестта ми е чиста" и "не съм способен на предателства", хората, които си татуират слънце, обикновено били открити, позитивни към света и разполагали с много приятели.

Татуираният меч можел да дари своя притежател с неуязвимост. Черепът символизирал само и единствено това, което ние искаме да видим. Ако ни вдъхва възхищение, то тогава той олицетворява щастие или успех. Татуирани Ин и Ян усилвали жизнената ни сила и духовното равновесие в трудни ситуации. Плачещата муза била запазена марка на жените и символизирала неспокойствие, лутане и разочарование.

image

Съвременните татуси обаче имат повече декоративни функции и едва ли някой би нарисувал меч на тялото си, за да надвие противника.

www.nushostattoo.com
Категория: Изкуство
Прочетен: 3933 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 29.11.2007 10:53
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6395789
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!