Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Всичко за татуировки, бодиарт, пиърсинг и модификации върху човешко тяло...
Автор: tattoo Категория: Изкуство
Прочетен: 6385587 Постинги: 520 Коментари: 1324
Постинги в блога от Декември, 2009 г.
2  >  >>
image

Майсторът татуист се ражда или в затвора, или в казармата. Слава Богу, Димитър Димитров не е овладял съвършеното изкуство да рисува върху кожа, докато търка наровете.

Като го взели да служи в казармата, негов авер му подхвърлил: "Рисуваш страхотно, защо не се захванеш с татуировки?" Оттогава са се изнизали 10 г. Толкова е навъртял в занаята най-добрият художник върху човешка кожа във Варна.

imageАко трябва да върне времето 10 лета назад, пак ще е в занаята. Убеден е на 1000%, както сам той твърди.

"Проблемът е в практиката. Ако някой си мисли, че може да се научи да рисува върху портокалова кора, това е друго. Звучи ми като виц. Като човешката кожа няма. Ако решиш да се захващаш с този бизнес и си работодател, трудно можеш да намериш добър майстор. Ако пък смяташ да се учиш, винаги сме си правили майтап, че татуирането се учи или като си в затвора, или в казармата", подхвърля Митко. Неговата философия, е че цял живот се учим.

"Няма как да се родиш с идеята, че ще правиш татуировки. Това, дето го казват, че ти идва отвътре, всъщност е желанието да правиш нещо. Оттам нататък следва усъвършенстването." Кризата не е секнала потока от клиенти в стерилното като аптека студио на младия творец. "Но като сметнем, че всеки ден хора окапват от работа и че живеем в монополна държава - всеки пише такива сметки, каквито си иска... Ако те освободят от работа, едва ли ще ти дойде на ума да си направиш татуировка. Не че е скъпо удоволствие. То не иска нито хляб, нито вода, но просто не е от първа необходимост", смята художникът.

image

При него влизат повече българи, чужденците били рядкост. Нашенци се декорирали, ако им останат пари, след като са дошли на море във Варна.

Според Димитър, да си направиш татуировка си е хрумване, което трябва да доведе до удовлетворение. На ден вае по 2 - 3 татуировки. Повече от 4 часа обаче не е желателно пациентът да стои под иглата.

Няма мода в изографисването

image"Много хора, като дойдат при мен, не знаят какво искат. Един харесва една рисунка, на друг същата илюстрация му изглежда адски тъпа. Тя самата татуировка е мода, независимо каква е картинката. На мен ми допадат тези, които стоят повече като украшение, бижу.

Няма нужда от конкретна символика. "Тату" означава вечна рисунка на тялото. Затова е неразбираемо понятието временна татуировка. Рисувам цветя, животни, митични същества - Купидон, Феникс, еднорози, русалки, йероглифи, звезди. Някои дори искат

Дявола и Дева Мария върху гърба

да им направя", изброява причудливите желания на хората, с които се сблъсква майсторът. Йероглифите били най-лесният начин да направиш нещо, което да има смисъл.

В неговия занаят възрастовата граница непрекъснато пада. Но и да реват, и да се тръшкат в ателието му, Митко не работи с деца под 18 г. Освен ако не са с мама и татко, които са склонили на бляна им. Под 13 г. било недопустимо да се рисува по тялото, защото то още растяло.

Кметове и попове щуреят по татуировките. "Скоро рисувах един бивш кмет - искаше нещо специфично, свързано с рода му. Поп пожела да му изографисам горящ кръст. Жена на 75 г. копнееше да й нарисувам името на внучката. Поправям или заличавам татуировки на по-възрастни хора, но предимно работя с 30-40-годишни клиенти. Адски е трудно да заличиш стара татуировка. Ако е професионална пък, абсурд! Аз работя само с професионални прибори - австрийски бои, китайски игли за еднократна употреба, машината ми е италианска.

image

Всичко е 100% стерилно.

Клиенти са ми доверявали, че заради риска да влязат в непрофесионално студио са лепвали хепатит. 100-процентова стерилизация означава всички инструменти да минават през автоклав", светва ни ваятелят.

Илюстрациите са безброй. Той рисува всичко. Някои харесвали реалистични фигури, други анимационни, трети йероглифи. "Защо трябва да си черноглед или с демонски мисли, та да си изографисаш poison (отрова) или death (смърт). Та дори и Дявола?! Аз го имам на гърба си, но не съм черноглед. По-скоро съм го нарисувал там, защото искам да го оставя зад гърба си - философства варненецът.

Най-скъпи са цветните татуировки. Ако трябва да нарисуваш цяло тяло, не стигала дори и една зима. Навън практиката да нарисуваш цялото си тяло била по-широко застъпена. Димитър го отдава на финансовата подплата, но и на едно друго схващане: "Богаташите не се татуират, може би от суета. Притесняват се, че ако си направят нещо, един ден ще им омръзне. Татуират се обикновените хора."

Без море след лятна рисунка

imageАко си правиш тату през лятото, една седмица не трябва да ходиш на море. Не става инфекция, но татуировката е рана. И така трябва да я отгледаш, че да стане татуировка. При раната като заздравее, се получава коричка, но ако се образува при татуировката, картинката пада. Ако си татуираш по-голяма рисунка, задължително трябва да е през зимата.

"Никой не влиза в студиото на другия ден с думите: "Вече не я искам тази татуировка". Сядаш на стола с мисълта, че си правиш нещо за цял живот. Запечатва се в съзнанието ти. Свикваш с нея, става част от теб. Ставаш по-странен в хорските очи защото, за разлика от тях, си нарисуван", философства майсторът. Той е рисувал с развинтената си фантазия стотици хиляди татуировки, на възможно най-шантави места. Но върху глава, устна или върху полови органи не се навива да работи.

Идвали всякакви чешити! Татуто върху главата ставало идеално, но самата материя била трудна за работа. "Твърдо е, няма меки тъкани, въпреки че съм чувал, че по-малко боляло. Виждал съм татуировка на главата на полов член и от вътрешната страна на устата. Най-страшно е, ако замърсиш татуировката или си я направиш при аматьор в нестерилно студио", разсъждава Димитър Димитров.

Върху негрите черното посинява

Един път рисувал чернокож, но нищо не излязло. "Пигментът е друг - ти му вкарваш черно, ама то стои синьо", подсмихва се Митко. Роми не идвали, само питали за информация.

Докато бъбрим, в съзнанието на художника изпъква една любопитка, която бил прочел някъде. Преди много, много години в Япония бедните хора се татуирали, защото не можели да си позволят пъстри кимона, които си купували богатите. Така изглеждали като тях. И да не се татуираш, означавало едва ли не, че си смешен.

Докато работи, Митко не обича да се бърбори нонстоп. "Човек като седне да се рисува, приказва. Пречи ми само ако стане досадно. Хора всякакви, на някои не можеш да им затвориш устата, губиш концентрация", ядосва се, ала със закачлива усмивка, авторът на най-хубавите татуировки във Варна.

image

Поръчват си подаръци за рождени дни

Бащи поръчвали масово на щерки и синове татуировки за подарък. Правят си ги и гаджета за годишнини или за рождени дни.

"Това си е хитро - ако искаш да подариш на някого нещо, което ще му остане до гроб, татуировката е идеалният подарък", убедително поклаща глава Димитър. И подготвя работното си място за следващия клиент, който ще подари на тялото си вечно бижу и за цял живот.

http://www.xtattoo.com

Категория: Изкуство
Прочетен: 10136 Коментари: 3 Гласове: 1
Последна промяна: 23.12.2009 16:10
imageПопулярната кукла Барби вече се предлага с комплект от 40 татуировки, така че момиченцата могат да й помогнат да изглежда като техните идоли Джордан, Ейми Уанхаус или Шерил Кроу.

Новият аксесоар е добавен по случай 50-ата годишнина на “блондинката” Барби. Прочутата кукла се появи на бял свят през март 1959 г.
Тя върви в комплект с приятеля си брюнет Ники, който се появи две години след нея - през 1961 г.

От фирмата производител “Мател” посочват, че целта им е да провокират фантазията на децата.

Те трябва да измислят нови комбинации в облеклото на куклата спрямо татуировката й.

Освен това малките почитателки на Барби могат да поставят татуировките и върху себе си. Впоследствие отпечатъците се измиват с вода.

Въпреки това родителите им изразяват безпокойство. Обществената реакция принуди фирмата производител на два пъти да изтегли от пазара свои кукли: през 1999 г., когато пак пусна татуирана Барби, и веднъж, когато куклата беше в напреднала бременност.

Категория: Изкуство
Прочетен: 6501 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.12.2009 15:42
image

Валери Йорданов: Първата татуировка си направих в шести клас. Баща ми не ми говори два месеца, защото по онова време ги имаха само пандизчиите.

Татуирам се, когато ми се случи нещо много важно, което ме е разтърсило - независимо положително или отрицателно. Татуировката носи личен смисъл.

На дясната ми ръка например е нарисуван “кои” - японски шаран, който се превръща в дракон. Това е самурайски символ, знак за непримиримост на характера. Защото “кои” се изкачва по водопада, стига до пещерата и се превръща в дракон. Но същевременно “кои” чака мълчаливо на дъската ножа си, без да роптае.

Символ е също и на мъжка плодовитост. На гърба имам огромна татуировка. Отдавна исках да си я направя, но не смеех, особено след като ме приеха във ВИТИЗ и ми казаха, че ще ми пречи в професията.

Но преди време до мен стана катастрофа, видях, че няма жертви, и оттам тръгнах директно към един приятел, който татуира. Казах му: “Животът е кратък, почвай да ме рисуваш”. Ако една татуировка е причината да не ме вземат за някоя роля, значи не е толкова важно аз да я изиграя.

Категория: Изкуство
Прочетен: 6908 Коментари: 1 Гласове: 0
image

Кали реши да заличи спомена от всички лоши моменти в живота си с един замах. Пардон, с една татуировка.

Върху грозния белег от зверска катастрофа отпреди много години Кали заръча да й изрисуват йероглифи, които на китайски означават “късметлия”.

Този “кожен” амулет ще и донесе щастие, смята певицата.

Половинката на Антон Краус е върл фен на татуировките.

На дупето си тя има рисунка на Горгоната Медуза, дракон на левия хълбок, в който е закодирана “специална буква на специално място”.

На лявата си ръка е татуирала името на първия си син - Георги, на глаголица. За втория - Марк, тепърва ще обмисля мястото.

Категория: Изкуство
Прочетен: 12759 Коментари: 2 Гласове: 0
imageРазкриха полицай, който се представил за брат си близнак, за да осъществи полов акт с неговата приятелка.

Жертвата на сексуалното посегателство видяла, че мъжът няма татуировка на бедрото му и го издала в полицията.

Джаред Рориг е следствен от един месец, заявил неговият началник.

Жената внесла оплакване на 22 юли. Тя разказала, че е станала жертва на сексуално посегателство три дни по-рано в дома на семейство Рориг, където имала среща с приятеля си Джо, близнакът на Джаред.

По време на половия акт обаче жената установила, че крака на мъжа няма татуировката на каубой, която тя много добре познавала.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2129 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.12.2009 15:25
imageМедиите в Словения призовават хората, които имат пиърсинг на различни части на тялото, да не излизат навън. Причината е в рекордно ниските температури в страната.

Според лекарите пиърсингът може да доведе до тежки измързвания по тялото и да се стигне до лоши последствия за здравето на хората.

Студът обаче далеч не е единственият, който може да създаде проблеми на хората с пиърсинг. Изследванията показват, че всеки пети, който си е направил пиърсинг, е имал различни медицински усложнения. Сред тях са инфекциозни възпаления, кървене, незарастващи рани и други.

По принцип те могат да се лекуват. Но когато е нарушена технологията на стерилизация и най-малката дупчица по тялото може да стане причина за заразяване със СПИН, хепатит С и други.

Така че преди да се решите на тази стъпка, добре премислете всички положителни и отрицателни страни на пиърсинга.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2954 Коментари: 0 Гласове: 0
22.12.2009 15:59 - 3D tattoos
image

Татуировките не са това, което бяха! От безцветни надписи се превърнаха в 3D изображения. Нестандартните рисунки все повече и повече ни изумяват.
 
Вълната с китайските надписи отмина. Сега на мода са 3D рисунките, които идват като едно ново оригинално изкуство. Новата тенденция в татусите разкрива креативност, нестандартен поглед и артистичност. А, клиентите вече търсят точно това.
 
imageЗа последните 20 години, този бизнес претърпя коренно развитие. Грубите, сиви татуировки вече са заменени от многоцветните триизмерни изображения. Но, новостите и странностите не спират до тук. Напротив!

Професионални чуждестранни студия вече правят чудеса. Бразилски татуист измисли силиконови притурки към тялото, които правят изображението наистина уникално. Странно, но пък много красиво .
 
Много хора се обръщат към 3D изображенията, защото те изглеждат много по- разчупено, по- красиво и най- вече реалистично. майсторски направена, една татуировка може да изглежда зашеметяващо.

Професионалистите днес вече използват умело светлосенки, отражения и всички онези средства, които правят тотоса като истински. Татосът вече е триизмерно произведение на изкуството.
 
Рисуването върху кожа се оказва доста печеливш бизнес, желаещите се увеличават, а 3D татуировките вече са хит.  

Категория: Изкуство
Прочетен: 16128 Коментари: 0 Гласове: 0
22.12.2009 15:52 - Mister Cartoon VS. Samsung
image

Samsung и MetroPCS пускат специално издание на Samsung SCH-r450 Messenger, разработено съвместно с лосанджелиския татуист и графити артист Mister Cartoon.

Телефонът ще се продава зареден с фонови изображения, звуци, мелодии и анимации. От Интернет страницата на MetroPCS пък по-запалените почитатели ще могат да изтеглят още тематично съдържание.

image

Част от приходите от продажбите на телефона ще бъдат инвестирани за развитие на арт центрове, разработване на програми за работа с рискови младежи, занимаващи се с изкуство, и за осигуряване на материали за рисуване и изкуство в училищата в Лос Анджелис.

Първите 10 телефона от серията пък ще бъдат пуснати на търг с благотворителна цел.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1810 Коментари: 0 Гласове: 0
image

Още когато едно талантливо бяло момче влезе с гръм и трясък в „черните” чартове, беше ясно, че хипхопът никога повече няма да е същият.

Еминем, едно от най-споменаваните и провокативни имена в индустрията за последните години, набързо се превърна в съвременна икона в стрийт средите.

imageИ причините за това не бяха само цветът на кожата, умните текстове или талантът на сцената – Еминем стана култов зарадо това, което е, заради противоречивата биография, заради поведението на „лошо момче” и, разбира се, заради татуировките.

Роден в Сейнт Джоузеф, Мисури, на 17 октомври 1972, Маршъл Брус Медърс от рано поема по пътя на истинските неща в живота, сблъсквайки се с множество проблеми. Историята на живота на Еминем е нещо, с което артистът се гордее, достатъчно за да бъде ознаменувана в епичната хипхоп филмова лента 8-мата миля.

Любовта към истинските емоции и трънливите пътища може да бъде проследена и в татуировките му, повечето от които дело на добилия чрез Еминем световна слава татуировчик Mr. Cartoon.

imageПовече от 10 на брой, татусите на музиканта заемат по-голямата част от тялото му и говорят сами за себе си, а повечето са брутални, черно-бели и със собствена история. Най-странната от тях е татуировката с надпис Marshall + Kim – олицетворение на любовта към бившата му жена и майка на дъщяря му.

Както сигурно знаете, тази драматична ученическа любов претърпя достатъчно обрати през годините, но пък написаното остава. За сметка на това, за удебеления надпис “Proof” на лявата ръка нямаме съмнения – директен трибют към един от най-близките приятели на Еминем, разстрелян брутално на 11 април 2006 и бивш член на тяхната банда D12. Преди смъртта си Proof е имал същата татуировка, сега в негова чест такава има и на ръката на белия му колега.

Емблематичната татуировка с лика на дъщерята на изпълнителя, Хейли Джейд, седи гордо на дясната му ръка, обградена с рози и направена на мястото на старо тату. Под нея личи надписът Bonnie & Clyde, повлиян от песента му „97 Bonnie & Clyde.

imageНа ръката на рапъра седи и старо тату, представящо сценичното име на артиста, но времето е изличило контраста на буквите. Преди почти 15 години Ем се сдобива с още едно знаково тату – на гърба на дясната предмишница стои надпис Hailie Jade – както се сещате, името на дъщеря му се е появило там, веднага след раждането й.

Една от култовите татуировки на Еминем и станала негова запазена марка стои на двете му предмишници – инициалите “D” на лявата и “12” на дясната, кристално ясно представят принадлежността му към хипхоп бандата “Dirty Dozen”.

В поредицата рисунки с огромно значение за рапъра е надписът Ronnie R.I.P, обграден с елементи на гетото: силуети на огромни гъби, сгради и окото на една „проститутка”. Чичото на музиканта, Рони Пилкингтън, е човекът, запалил младия Маршъл по хипхопа.

През 1991 Рони се самоубива и оставя неизлечима следа в душата на младия артист. Със смърт е свързана и още една татуировка – на корема, даваща ни ясна представа всъщност колко е емоционален музикантът. Всички неприятности, през които е минал Еминем заради бившата си жена, намират израз в рисунката на отворен гроб с надписа „Ким” върху него и краткия и ясен текст „Rot in pieces” отдолу.

image

С много крайни чувства е белязан и надписът “Slit me” или „Прережи ме” на дясната китка на музиканта, който доста директно илюстрира докъде е склонен да стигне Ем в своето себеизразяване и крайните си емоции.

За да разведрим малко историята накрая, ще обърнем внимание на трайбъл гривната на лявата му ръка – най-безличната татуировка от цялата колекция на рапъра, не просто защото не означава нищо, но и поради факта, че Еминем се е почерпил доста, преди да реши да си я направи. Изводът – татута на пияна глава не са повод за гордост.

Категория: Изкуство
Прочетен: 12272 Коментари: 2 Гласове: 0
image

Обицата на горната или долната устна, много модна сред подрастващите и младежите, крие рискове, особено ако поставянето и е поверено на случайни хора.

Това може да доведе до драматични усложнения. Освен инфекциите и алергичните реакции, обицата може да е в основата и на други здравни проблеми, които дълго време остават незабелязани, тъй като първоначално не са болезнени.

Независимо дали е върху горната или долната устна, обицата постоянно се трие в зъбите и венеца и предизвиква необратими изменения, казва д-р Жан-Ба-тист Кербра, генерален секретар на Френската федерация по ортодонтия.

 Най-напред дефекти се явяват върху зъбите, които с времето губят част от емайла си и могат дори да се счупят. След това се увреждат венците, вследствие на което зъбите се оголват.

Последиците не са само естетически. Зъбите стават прекомерно чувствителни на студено, топло и сладко. Корените им стават по-крехки, шийките им се оголват.

За да се избегнат подобни проблеми, специалистите съветват да се направи консултация със стоматолог, преди да се пристъпи към пиърсинг на устните. Именно стоматологът трябва да определи точното място на пиърсинга в зависимост от анатомичната структура на устната кухина.

Той освен това може да даде компетентен съвет от какъв материал да е обицата, с каква големина и форма, както и да препоръча каква хигиена да се спазва след пиърсинга.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2456 Коментари: 2 Гласове: 0
imageСобственикът на заведение за бързо хранене в предградието на гр. Лейкуд в щата Охайо е предложил пожизнено намаление в цената на всички клиенти, които си татуират фирмения сандвич на заведението.

Отстъпката в цената е 25 на сто. Офертата е валидна за всичко, включено в менюто.

Ръководството на заведението организира  акцията съвместно с намиращ се наблизо салон за татуировки, който от своя страна изработва татуировките на сандвичи на по-ниска цена.

Представители на салона  за татуировки са разказали, че се опитват да правят различни изображения на клиентите.

На един от тях например са татуирали Попай Моряка, който държи в ръка сандвич, вместо кутията със спанак.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2915 Коментари: 0 Гласове: 0

image

За едни татуировката е кич, за други - престиж. Спортистите определено ги харесват. Някои се татуират, за да са интересни, други искат да изразят себе си, трети го правят от суеверие. Едно е сигурно - първата тушовка никога не е последна и води до пристрастяване.

Шампион по татуировки сред футболистите от националния отбор е халфът на руския Терек Благой Георгиев. Той е изписал върху лявото си рамо цялата молитва "Отче наш" на старобългарски. Тя е изработена от майстор в Германия, пише "7 дни спорт".

На дясното си рамо силно вярващият спортист има друга рисунка на религиозна основа - лика на Исус Христос. На гърба на Благо може да се види разпятието. Доскоро татуировките на Благо бяха 16.

imageЗвездата на националния отбор и английския шампион Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов е почитател на китайските йероглифи. Благоевградчанинът има татуировки в долната част на кръста и по двете си ръце.

Според азиатските разбирания знаците имат магическа сила. Те предпазват от уроки и дават мощ. Надписът на дясната ръка на Бербатов означава "От стоте неща нито едно не е забранено", а цената на подобна татуировка излиза около 200 долара. Бербатов признава, че първата му тушовка е от преди 6-7 години, а тази на кръста е направил при престоя си в Тотнъм.

imageЗа разлика от Бербатов рисунките по тялото на колегата му в нападението на националите Валери Божинов са доста повече. Валери също има надписи на двете си ръце. Те изобразяват рождената му дата и имената на близките му. След това той си направи цветна татуировка - българският трицвет краси лявата му предмишница.

След като премина във Фиорентина, нападателят се обясни по странен начин в любов към тифозите. Той изрисува на лявото си рамо индианската глава, която е символ на най-старата групировка на ултрасите. Божинов гордо я показа при гола срещу Киево, който донесе победата 2:1.

След като премина в Ювентус, се оказа, че точно тази татуировка не е много удачна. Наложи се да я прикрие, като нарисува отгоре й друга. Сега на лявото му рамо се е разположила огромна черна рисунка. Не е ясно каква е, но прилича на кораб, от който излизат огнени езици.

imageЛекоатлет №1 на България за 2008 година - Ивет Лалова, има две ефектни татуировки. Първата е слънце, което блесна на корема й по време на олимпиадата в Атина и стана любим обект за фотографите.

Миналата година пък красавицата изографиса десния си крак. Върху горната част на ходилото спринтьорката си татуира мисъл на английския драматург Уилям Шекспир "Времето не се харесва еднакво на всички".

Категория: Изкуство
Прочетен: 8545 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 16.12.2009 16:09
imageФутболният национал Благой Георгиев отпраши предколедно на поклонение до Света гора в Гърция.

Благо е известен с дълбоката си набожност. Всички татуировки върху тялото му са на религиозна основа.

Освен на гърба си, Георгиев носи лика на Исус Христов и на дясното си рамо.

Отвътре на дланта му е числото VІІ, любимо на халфа, а според него и на Господ.

На гърба му се изрисуван и пасажа от Библията "Символ верую".

Върху лявото му рамо се чете молитвата"Отче наш, който си на небесата...".

На дясната му ръка се мъдри и "Слава тебе, Господи", а върху петте си пръста и на двете ръце пише JESUS.

Националът вдигна и два параклиса - първият в Суходол и носещ името на Свети Николай Чудотворец. А вторият е в Горна Баня и е на Свети Георги Победоносец.

Категория: Изкуство
Прочетен: 17545 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 16.12.2009 15:22

imageВинаги нагиздената шик Маргарита Бербатова се оказа подвластна на модата на татуировките.

Папарак успя да снима издайнически подалото се изпод плитките й джинси дяволче, докато майката на Димитър Бербатов подкрепяше коледния бал на Дружеството на трансплантираните в България.

Оказа се, че Бербатова е доброволец към дружеството.

Категория: Изкуство
Прочетен: 4935 Коментари: 0 Гласове: 2
image

Риана, която през март бе пребита от приятеля си Крис Браун, е изписала на предната част на дясното си рамо “Учи се от грешките си”.

Риана споделила с майстора на татуировката Кит Банг Банг Маккерди, че това става нейното мото.

Надписът обаче е направен наобратно и се вижда нормално само в огледалото. Това било по изричното настояване на Риана, която искала всеки път, като се оглежда, да помни какво й се е случило.

Мотото е татуирано в сиво, а не в черно, за да не се набива прекалено на очи.

Категория: Изкуство
Прочетен: 5441 Коментари: 1 Гласове: 2
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6385587
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!