Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Всичко за татуировки, бодиарт, пиърсинг и модификации върху човешко тяло...
Автор: tattoo Категория: Изкуство
Прочетен: 6395661 Постинги: 520 Коментари: 1324
Постинги в блога от 16.02.2010 г.
image

От Тим Кийл

Ако се разхождате през центъра на Канзас сити вероятно няма да се изненадате да видите студиото на Дени за татуировки. Все пак тога е граничен квартал където може да очаква да има нещо подобно. Това, което може да Ви изненада е, че някои от клиентите на Дени Кобсанцев са университетски професори на средна възраст.

imageКобсанцев, наричан от всички шепнещия Дени (заболяването трахеотомия му е донесло неговия тих, дрезгав глас) казва, че в момента „шари“ професори по логика, математика, журналистика и статистика – едва ли типични представители на раздразнителните хора, които обикновено се свързват с татуировките. Според Кобсанцев вече не съществува „обичайна“ тълпа. Неговия магазин привлича хора от целия град и от всички сфери на живота. Хората идват, за да се татуират по най-различни причини. 

През осемте години откакто неговото студио работи Кобсанцев има постоянен наплив от клиенти, които държат него и четиримата му помощници заети по 10-14 часа на ден. Той признава, че татуирането достига безпрецедентно ниво на културно значение. Когато е отворил своя магазин в края на 90-те в цялата област на Канзас сити е имало 3 или 4 студия за татуировки. Сега градът се радва на около 200 такива като във всяко работят по 3-4 човека. Подобен растеж показва как една някога странна практика е станала общоприета.

Едно проучване на Харис през 2003 показва, че 16% от американците имат поне по 1 татуировка. Подобно изследване проведено през Юни 2005 от Американското общество за дерматологична хирургия отчита, че сега цифрата е вече 24% – приблизително 1 от 4. Сред американците на възраст между 18 и 29 години процента е 36.

Може би една част от популярността на татуировките може да бъде приписана на телевизията. Татуираните спортисти и шоумени са вездесъщи. Кабелната телевизия отчита появата на множество нови програми посветени на смятани по-рано за странни теми и татуирането е една от тях. Discovery Channel и Learning Channel имат популярни шоупрограни, които следят ежедневието в студия за татуировки. Те позволяват на хората, които може би никога не са пристъпвали в света на татуировките да седнат на първия ред и да се забавляват от своите всекидневни.

И очевидно мнозина не се задоволяват да наблюдават този свят от разстояние. Те правят стъпката за да легнат лично под иглата.

Какво мотивира един човек да премине през болезненото преживяване да се татуира? Хората понякога правят импулсивни решения, за които по-късно съжаляват. Около една четвърт от американците, които си поставят татуировка след това я премахват хирургически. Какво целят останалите?

image

Според Кобсанцев това е нещо повече от вкусване на нещо ново. Хората, които идват опри него обикновено правят това изключително целенасочено. Често татуирането е начин да се декларира нещо пред света. Можем да бъдем сигурни, че в някои случаи татуирането е начин да се изрази протест срещу света. Но също толкова често то има и други важни функции – като начин да се запомни нещо важно или променящо в живота; като талисман, който дава сила; като начин да се упражни и покаже контрол над тялото след като е била преживяна някакво сблъсък или травма или дори като един вид визуално време показващо значимо събитие. Татуировките са станали начин човек да изрази себе си и някаква история по драматичен начин.

Начина, по който татуировките служат за един вид лична времева скала не е нищо ново. През 1-та и 2-та св. война много войници и моряци са се татуирали във всяко пристанище, нв което са спирали. Тези татуировки са ги обозначавали като мъже и са разказвали историята на тяхната служба. По този и по много други начини татуировките са се явявали ритуал, през който се е преминавало. На практика докато някои хорасе татуират просто защото се забавляват да правят това Кобсанцев твърди, че за по-голямата част от клиентите му татуировките са начин да се маркират често скрити реалности по един видим начин – което е именно начина, по който те са служили в миналото.

imageАмериканската култура от 21 век няма значими ритуали за приемане. Предмодерната култура винаги е зависела от различни ритуали, за да помага на хората да управляват промените и да придаде значение на етапите в живота, през които те преминават независимо дали става дума за достигане на определена възраст, за отличаване в определена професия, някакво ново посвещение или загуба на близък човек. Често ритуалите за преминаване са включвали някакъв видим знак, който причинява болка и по определен начин отделя човека като различен. По същия начин татуировките правят заявление за личната идентичност.

Татуирането е един постмодрен феномен, който все повече включва  християните. Вероятно не е изненадващо, че за повечето християни това е нещо, което е свързано със съзнателен символизъм. Християнството е сакраментална религия, която използва различни ритуали, за да покаже външно вътрешната промяна. Кръщението е очевиден пример. Това, че много християни съзнателно избират традиционни символи като кръстове, гълъби или тринитарна икона татуирани върху тях кат знак за посвещение или действие на поклонение следва един вид логика на въплъщение. През историята християните са използвали средствата и знаците на заобикалящата ги култура и за ги посвещавали на свещени цели.

Някои християни желаят да имат особено специални религиозни татуировки. Стихове от писанието много от тях на оригинален гръцки или еврейски могат да бъдат средства, които ги свързват с тяхната древна вяра.

Отговаряйки на въпрос публикуван в интернат форум един човек описа своето решение да си татуира тринитарния символ на риба на гърдите. Той казва, че това е „всекидневно видимо напомняне за единството и троичността на Бога и как Той винаги присъства.“ Татуировката е също така и доживотно посвещение и така както аз се посветих на Бога този образ ще стои на кожата ми през остатъка на живота ми.“

В същия форум една жена каза, че нейната татуировка е „начин да извади това, което е вътре в нея на повърхността.“ Тя продължи като каза, че е прекарала по-голямата част от своя живот опитвайки се да се слее с обкръжаващите така че да не бъде забелязвана. Нейната първа татуировка била начин да покаже нещо от това, което ставало вътре в нея: „Това беше мъничка розова пъпка“ скрита на гърба й. Когато е станала по-открита тя си татуирала червена роза на глезена. Тя казва, че е направила това „защото не се нуждаех повече от първата. Аз не се страхувам да оставя хората да видят коя съм.“ Подобна промяна към растеж и развитие на вътрешния свят на една жена свидетелствува, че християнската вяра тече от един живот, който се доверява на Божията любов.

image

Но не всички християни, които се татуират желаят да изразят подобни силни сантименти. Една жена, която си беше татуирала кръст на гърба говори за предизвикателството да направи нещо различно. „Повечето хора не знаят, че имам татуировка докато не им кажа. Аз съм човек, който изглежда доста консервативно, така че една част от мен обича шока свързан с откритието на моята татуировка. Все пак тя е скрита и не е нещо, което аз подчертавам. За мен тя е едно просто напомняне да не съдя за книгата по корицата. Имам намерение да си направя още една – стратегически поставена разбира се.“

Добре е да си напомняме да не съдим за книгата по нейната корица или да правим предположения за хората въз основа на начина, по който те изглеждат външно. Имайки в предвид растящия феномен на татуирането както и разширяващата се демография на тези, които се татуират  има вероятност някой около нас да демонстрира по този начин нещо важно – явно или скрито под повърхността.  

Категория: Изкуство
Прочетен: 2812 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 16.02.2010 15:53
image

Провокативните рапъри Румънеца и Енчев откриха лесен и атрактивен начин да се борят с икономическата криза.

Те ще отдадат под наем главите си на голяма столична компания.

Срещу 2 000 лв. на седмица, фирмата ще използва „рекламната площ" върху главите на Румънеца и Енчев за да постави своето лого.

Фирмата поискала шестмесечен ексклузивен договор за ходещата реклама, която е на път да се превърне в хит на пазара според специалистите.

Идеята за мобилния билборд първоначално допаднала на рапърите, но те все още обмислят предложението.

„Обмисляме и вариант за други нестандартни форми на реклама - например временни татуировки", уточниха от фирмата.

Категория: Изкуство
Прочетен: 2875 Коментари: 2 Гласове: 1
image

Във връзка с предстоящото си европейско турне, Evergrey обявиха конкурс с награда уникален Meet & Greet пакет за най-запалените си фенове.

Във всеки от градовете, през които ще премине шведската дарк прогресив банда, двама от най-големите им фенове ще спечелят:

- билет за концерта

- оригинален мърчандайз комплект

- среща и снимки с всички членове на Evergrey в турбуса им в близост до мястото на събитието

Както е известно, София е неотменна част от турнето на Evergrey – на 19 септември групата e кохедлайнер заедно с Crematory в "Pill Against Depression Festival" в зала Христо Ботев от 18 ч, в който участие ще вземат още италианците Chaoswavе и групите Fyeld и New Disease от българска страна.

За да стане един от двамата щастливци, които ще се срещнат с Evergrey в София, всеки фен на групата, желаещ да се включи в играта, трябва да изпрати на адрес evergreyfans@gmail.com артуърк, лична история, YouTube клип, спомен, снимка на татуировка или друго нещо, което да покаже по най-добрия начин привързаността и "фенството" към бандата.

Evеrgrey очакват от най-големите си фенове да развихрят фантазията си до 11 септември (петък), когато е крайният срок за изпращане на проектите.

В "Subject" полето на имейла трябва да бъде посочен градът, за който се кандидатства – тоест София.

Категория: Изкуство
Прочетен: 1663 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6395661
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!