Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2008 16:51 - Българските татуисти са най-добрите на Балканите
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 29637 Коментари: 16 Гласове:
0

Последна промяна: 15.10.2008 16:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image„Българските татуисти са най-добрите на Балканите”, казва Емил Сапаревски, един от известните майстори на татуировката у нас. Сред тях има носители на международни награди, а най-талантливите са привлечени в чужбина за много пари. Въпреки това и в наши дни се случва хората да поверят изработката на татуировката си на случаен самозванец от квартала, а после до края на живота си да носят карикатурата, която се е получила.

„За съжаление, в България още си битува този манталитет. Обажда ми се някой да ме пита дадена татуировка колко ще му струва и аз му казвам примерно: „100 лева“. Той започва да прави маркетинг проучване къде ще му вземат 20 лева. В квартала винаги има някой, който си е сглобил нещо като машинка от дискменче и с една струна от китара е готов да дълбае някакви работи, а после да ги оцветява с туш от книжарницата за без пари”.

За да намалят мащабите на това явление и да популяризират добрите татуисти в България, Емил и съпругата му Драга всяка година организират Фестивал на татуировката в България с международно участие. Той се провежда в зала „Христо Ботев” и тази година ще е на 3 и 4 май.

„На фестивала идват имена, за които може да си сигурен, че работят професионално, няма да се разболееш от нещо, ако се татуираш при тях и друг път едва ли ще имаш шанса някой да ти направи толкова добре точно това, което искаш. Защото няма какво да се лъжем – всеки е най-добър в дадена област, няма универсални хора”, казва Емил Сепаревски, но предупреждава хората да не очакват да им излезе без пари, защото хубавите неща струват скъпо.

image

„Един от най-добрите татуисти в САЩ работи със записване за 2 години напред. Когато човек чака 2 години и плати 5 000 долара, няма да отиде и да каже: „Напиши ми ЦСКА“, а ще си направи нещо хубаво”.

Технология и видове татуировки

Татуировката се прави чрез вкарване на пигменти с игла в най-горния слой на кожата. Ако изображението е по-голямо, например цял „ръкав”, това отнема около 40-50 часа. Рисува се на части от по 2-3 часа и може да продължи месеци.

„Кожата не издържа дълго време – подува се, започва да кърви и работата се спира. Не трябва да се стига до там човек да взима медикаменти, за да си направи по-бързо татуировката. Животът е пред него – може да стане и другата седмица, и следващия месец”, казва Емил Сепаревски. Когато кожата се изнерви, се оставя да се възстанови поне 10-ина дни.

Изработването на по-малка татуировка не отнема много време и може да се направи в рамките на деня. Заздравяването зависи от способностите на всеки организъм, но за около 1 седмица раничките заздравяват, зачервяванията избледняват и постепенно започва да се слива с кожата.

image

Татуировките са 2 вида – временни и постоянни. При временните кожата не се пробива, а се прави само рисунка, но с по-трайна боя. Най-разпространените временни татуировки се правят с къна за боядисване на коса. Има и ваденки-татуировки, които издържат до следващото къпане. На места в Интернет се предлагат временни татуировки за по 2-3 месеца, но според Емил Сепаревски „това са аматьорски глупости. Ако се направи за 2-3 месеца, ще остане завинаги”.

„Рисуването е основата на добрата татуировка, но има и много други специфични умения, които трябва да усвоиш. Не рисуваш на плоска повърхност, машината вибрира, жертвата мърда, кожата се разтяга и не може да се трие”, обяснява Емил Сепаревски.

image При него са идвали студенти от художествената академия да ги учи да татуират, но не е останал доволен от работата им.

„Може и да са много добри на идеи, но като щрих рисуват мърляво, нацапано и ми изглежда грубо. Аз обичам да е фино и изпипано”, казва татуистът.
Емил се вдъхновява от всичко, което го заобикаля. Рисува неща, които са му направили впечатление или е снимал. Обикаля църкви, улици и различни градове по света, а после рисува онова, което е видял, върху телата на хората.

„Това е изкуството - да се инспирираш от различни неща. Срещаш на улицата някоя красива жена, вдъхновява те, виждаш друго, вкарваш нещо от него в твоята работа и така се получават красиви неща”.

Какво трябва да знаем за татуировките?

Въпреки че хората си правят най-много татуировки през лятото, най-подходящо за татуиране е студеното време. Раната по-лесно се поддържа чиста, във въздуха няма толкова прах и микроби, а ателиетата имат по-малко работа.

Един от най-разпространените страхове, когато стане въпрос за постоянна татуировка, е че с остаряването и промените на тялото, тя се деформира и изглежда грозно. „Няма такова нещо, освен ако човекът не е 50 килограма, когато си я прави, а после стане 150. Нормалните промени в теглото и кожата не се отразяват на татуировката”, казва Емил Сепаревски. Това правило също си има изключения.

Ако някоя жена си направи татуировка на корема, а после забременее, промяната в обема е голяма, коремът се разтяга, а после се събира и изображението се деформира. Ако по кожата се появят стрии, това също поврежда татуировката, така че се налага рисунката да се коригира.

Отстраняването на татуировки е много скъпа и сложна процедура, която се прави с лазер. Повечето татуисти не я практикуват, а предлагат заличаване на старата рисунка чрез покриването й с нова.
„Най-лесният вариант е да се направи нова татуировка с нещо по-черно отгоре.

Едно момиче например имаше надпис около пъпчето и аз й направих отгоре едно черно слънце. Черното закрива всичко. Другият вариант е да се промени самата картинка, нещо да й добавим. Сега имам един клиент, който се е развел с жена си след дълъг брак, обаче си я е татуирал на гърдите и иска да я заличаваме. Казах му, че може да му я направя на някакъв вампир или чудовище. Той е доволен на каквото и да е, но да не е тя, явно сериозни драми са били”, казва Емил.

imageНай-болезненото място за татуировки е коремът. На всички други места усещането е еднакво неприятно, но болката е търпима. На някои места по тялото кожата е с неподходяща структура и татуировката не се вижда добре, така че професионалистите ги избягват. Това са кокалчетата на пръстите, лактите и коленете. Емил Сепаревски съветва хората да не си правят татуировки по лицето. Самият той отказва на мераклиите да си нарисуват лицата при него, но веднъж се съгласил да направи малка татуировка на клепача на 65-годишен мъж. „4 дни ме обсаждаше и ме убеждаваше. Каза, че иска да сложи ново начало на живота си, което ми се видя странно за човек на неговите години. Повечето хора живеят, остаряват и умират, без да направят нито една щуротия през живота си и неговата дързост ме впечатли”.

Хората, които са си правили татуировка, често се оплакват, че татуистът е бил несговорчив темерут. Това според Емил Сепаревски си има логично обяснение. „Татуирането изисква огромна концентрация и е много уморително. Когато някой клиент си доведе приятели, винаги ги гоня, защото аз работя, а те започват да щъкат насам-натам, отклонявам си погледа, заговарят ме. Първо се бавим и второ – това, което работя, не позволява да съм разсеян - не мога да изтрия, ако нещо сбъркам. Човекът понякога го боли, а аз трябва да се преборя с възможното негово трепване, да го предвидя, за да го избегна. Как мога в това време да гледам настрани, да разговарям и да мисля за трето нещо – не става”.

Изисквания за хигиената

Всяко студио за татуировки подлежи на санитарен контрол и се стреми да поддържа високо ниво на хигиена, защото от това му зависи бизнесът. Специалистите препоръчват да се избягват самозваните татуировчици, които работят в полеви условия, защото човек може да се зарази от много болести като СПИН, хепатит, екземи, брадавици. Когато човек влезе в студио за татуировки, трябва да обърне внимание дали навсякъде е чисто. Задължително трябва да се работи с еднократни игли, които се разпечатат пред клиента.

Модата в татуировките

imageМиналото лято чужденците по морето са си правели звездички и се очаква тази година и тук това да стане модерно. В момента жертвите на модата си татуират китайски йероглифи като на Дейвид Бекъм. „Много жени, които излизат по нощните заведения, решават в един момент, че трябва да си направят една плетеничка на кръста, че било много секси. То е секси, но ако има една жена с такава. Като видиш, че всички в чалга заведенията ходят с ниска талия, с изскочили бъбреци отстрани и с такава татуировки и си казваш: „Това не е интересно“.

Според Емил вкусът на човек по отношение на татуровките се променя с времето. Някога на него му се виждало много просташко да се татуираш в т.нар „old school“ стил - щом обичаш някого, да си направиш татуировка с пламтящо сърце и една лентичка с името му. „Сега супер ме радва и ми харесва, защото е просто, ефективно и удря право в целта. Иначе може да си направиш супер арт татуировка, да кажеш завоалирано нещата и никой да не ги разбере. Преди не ми харесваха азиатските и японските дизайни с разплисканите вълни и характерния рисунък. Сега много ми харесват. В Япония те си правят такива традиционни неща вече 300 години. Това е един стил, който е обработван много дълго време и вече е стигнал до пълно съвършенство”.



Тагове:   най,


Гласувай:
0



1. indreal - Точно пък Емил
15.10.2008 17:40
да не се пъне много-много, че лично съм виждал ужасяващи карикатури, излязли именно изпод неговите "вещи" ръце. За съжаление хората, които после поправяха стореното вече не работят в България.
цитирай
2. sisithebest - лично познавах едно момче,
17.10.2008 15:28
което прави татуси и си го е превърнал в професия... много е добър... за жалост и той май е някъде из чужбина вече...
цитирай
3. cvetka - :)
23.10.2008 15:41
Здравейте ! Аз имам тату и не едно ... наистина е много дразнещо когато някой почва да говори че познава еди си кой , който ще му направи тату за 20 лв.прмерно ... не са важни парите а качеството на татуса ... лесно ще идеш да се нацвакаш при някой дет си е сглобил машинка ... дееба и простите хора ... аз лично съм си правила мойте във Враца при Льодмата и съм супер доволна ... тфа е ..
цитирай
4. анонимен - tan4ini777
22.11.2008 20:14
Много е относително и плашешто на кого ще попаднеш. Извинивяй Цвети ,но аз от Людмил не сам доволна изобщо, въпреки че е много добър приятел на сестрами. В момента немога да поправя стореното от него... което е жалко ...за мен!!
цитирай
5. анонимен - utyt
28.01.2009 22:04
vij kakvo mojebi ne govorim za edin i su6ti 4ovek !za6toto purvo emo ne pravi karikatyri i vtoro da te pitam ty vijdal li si kak raboty toy 4e da se dye6 tolkova dragy?
цитирай
6. анонимен - sem.Andreevi
02.03.2009 15:13
Za nas tova e ne e samo edin tatuirovchik,Emil e unikalen xudojnik.Posreshta te v chista i priatna atmosfera,interesuva se ot ideite ti i vinagi dava savet ot strana na profesionalnite mu kachestva.Az i saprugat mi dosta sme go poseshtavali i vsiaka kartina ili dori malak nadpis sa napraveni i izpipani do nai-malkia detail.Sega pak shte xodim,zashtoto za nas toi e chovekat,na kogoto mojem da se doverim i chovekat,koito ni pravi unikalni!
цитирай
7. kisstherain - Лично аз, от Емо съм много доволна - ...
20.03.2009 11:32
Лично аз, от Емо съм много доволна - имам 7 татуировки и всичките съм ги правила при него.
Нямам и грам забележка. Някои от тях са по-сложни и завъртяни и качеството на изпълнение е перфектно.
А и другата седмица пак съм при него за номер 8 :)
цитирай
8. анонимен - Hi
25.12.2009 21:45
Извинявам се за глупавия въпрос, но къде се намира студиото на Емил Сепалевски? Още ли е в България?
цитирай
9. анонимен - мили хора наистина съм развълну...
21.11.2010 17:29
мили хора наистина съм развълнувана от работата ви!!!!!!!Много сте добри.Дъщтеря ми в момента е в Испания.След нова година смята да се върне в БЪЛГАРИЯ и да се занимава професионално с татуси.По всичко личи ,че и това е изкуство,което набира все по голяма скорост ,има достатъчен потенцял и наи вече способни творци!!!!
цитирай
10. анонимен - tatosi
02.12.2010 20:00
kartini za svalane
цитирай
11. анонимен - 2
15.02.2011 18:19
2
цитирай
12. анонимен - JgETmibgZCm
24.05.2011 12:44
That saves me. Takhns for being so sensible!
цитирай
13. анонимен - fNZuSFfDrex
25.05.2011 19:04
Now I know who the bnariy one is, IВ’ll keep looking for your posts.
цитирай
14. анонимен - Емо е най-добрия, аз при него си н...
11.08.2011 22:04
Емо е най-добрия,аз при него си направих нещо различно,без да копирам някой,той го нарисува,точно както аз си го представях!Талант!Желая успехи!
цитирай
15. анонимен - Помощ..!
22.10.2011 14:59
Как мога да го намеря и къде, някой би ли ми казал? Благодаря предварително!
цитирай
16. анонимен - Еди е най-добрия в БГ татуист
05.10.2012 03:14
Еди близнака е най-добрия татуист в Бг, а и цените са му супер нормални!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388574
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!