Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2009 05:10 - Cesaria Evora
Автор: frontpage Категория: Изкуство   
Прочетен: 2391 Коментари: 1 Гласове:
0



 

image

Родена в пристанищния град Миндело на остров Кабо Верде, Сезария Евора е една от най-ярките звезди на световната етно-музикална сцена.
През своята дългогодишна музикална кариера, тя е издала 20 албума, повечето от които са сред най-продаваните в света, според престижната класация "Billboard Top 200".
Сезария е носителка на 5 номинации и една награда "Грами" за най-добър етно албум през 2003г.
Музикалният стил, в който твори световноизвестната прима, се нарича морна.
Той е повлиян от силното португалското присъствие по западната брегова ивица на Африка.
Морна е една изключително интересна симбиоза между западноафрикански перкусии, португалско фадо, британско баладично пеене и бразилски ритми.
Магнетичният глас на певицата - приятно меланхоличен и леко дрезгав - звучащ като фино настроен инстумент, изразяващ силни и страстни чувства, се преплита с топлите звуци от хавайска китара, цигулка, акордеон и калринет.
Текстовете на нейните песни са дълбоко социални, засягащи актуални теми като дългата горчива история на изолация, емиграция и търговия с роби.
Дори тези от слушателите, които не разбират нейния език, са завладяни от емоцията, бликаща от магнетичното й присъствие. Тя умее да предаде чувството от песента на публиката, да я омае и доближи до себе си.
Сезария Евора произхожда от музикантска фамилия ? чичо й е известен композитор на морна и от малка тя израства в атмосферата на тази толкова близка до душата й музика.
Нейната кариера като солов изпълнител започва на 16 години. Само две години по-късно вече има издадена плоча, която се продава и в Европа.
Следват няколко години на активна музикална и концертна дейност, през които името на Сезария Евора става емблематично за западноафриканската етно култура. През средата на 70-те тя решава да се оттегли от музикалната си кариера.
Но 10-години по-късно силното желание да твори любимата на сърцето си музика я връща отново на музикалната сцена.
През 1985г. дивата заминава за Португалия, където записва две песни към сборна антология на женски вокали от Кабо Верде.
Това отново я изкачва на върха като до 1992г. тя издава 11 албума. Международната й популярност прогресивно расте. Мейдувременно Сезария Евора прави няколко големи световни турнета, които обхващат Европа, Африка, Барзилия, Канада и САЩ.
Певицата има множество съвместни проекти с големи имена от световната музикална сцена ? Бони Райт, Оркеста Арагон и Каетано Велосо.
През последните няколко години творчеството на Евора се вплита и в по-нетрадиционно амплоа.
Безсмъртния й албум "Voz D`Amor", който е награден с "Грами", провокира едни от най-големите имена на световната диджей сцена като Димитри Фром Перис, Боб Синклер и Джазанова да направят ремикси по нейни песни.




Гласувай:
0



1. stasja - ох,
22.04.2009 20:54
много я харесвам!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: frontpage
Категория: Изкуство
Прочетен: 83586
Постинги: 21
Коментари: 89
Гласове: 606
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930