Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2007 15:56 - Манифест на Мутацията част I
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 2915 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.10.2007 12:45


image

Уникални са човеците на тази планета, с тяхното увлечение по трансформацията. Повечето животни се задоволяват да живеят животите си такива, каквито са, оставяйки инстинктите да ги водят през каквото съдбата им погоди. Човеците, обаче, винаги са трансформирали себе си и/или своята среда.

Повечето животни бавно се променят с вековете – в процес на постепенна еволюция. Човечеството е по-нетърпеливо – с постоянство размествайки неща, в състояние на (р)еволюция.

imageОт предисторически времена хората са декорирали телата си с дрехи, бои, бижута, отивайки отвъд практичното – в орнаменталното.

След това идват по-дълготрайните промени на Себе-си-то – физически промени като белязването, татуирането и телесните поправки (като устноразтягащите пластини в Амазонието или враторазтягащите пръстени у някой африкански племена)

Безпорно подобни изменения вероятно засягат съзнанието на тези, които си ги прилагат. Царството на физическото засяга и отразява мисловното и духовното царства. Често бихме се подложили на трансформация, за да отбележим външно някакви вътрешни промени; съществува и обратното – ако драматично променим телата си, е вероятно съзнанията ни и душите ни да ги последват, приспособявайки се към новите форми, в които са вградени.

imageВ модерното западно общество има огромно влечение към масовия конформизъм. Рекламата в мас-медиите и възможостта за масова продукция на неща (дрехи и пр.) индоктринират към унифициращо безличие и живеене в стандартни вътреградски подстилове.

Като реакция срещу това тези, които искат да излязат от нормата отиват в крайности. Тези, които не искат да бъдат идентифицирани със слабоумните комфортни маси, полагат усилия да индивидуализират външността си колкото може повече.

От десетилетия има множество различни субкултурни стилове. През деветдесетте години те всички биваха смесвани, сливани, пресъчетавани в нови изменени форми. Модерният мутант черпи от множество ери, места, култури и субкултури, сливайки и смесвайки, изкривявайки и изопачавайки ги в посока бъдещето.

imageПромяната естествено не е само външен процес. Много хора се променят постоянно чрез наркотици, медитация, музика, магия. Тези неща са, както различните стилове кичене, които външно могат да ги символизират, в постоянно състояние на промяна, черпещи от огромно количество източници, които са на разположение през този век, изменяйки ги в нови форми.
Татуирането е художествена форма от векове, най-после припозната като такава. Съвременните западни татуисти най-после се оттласкват от прангите на “поп” – арта, анимационните икони и реализма, въвеждайки племенни образци от множество култури.

Някои татуисти започват да вземат предвид формата на човешкото тяло – вместо просто да се “изпечатват” плоски картинки върху кожата, сега образите се преплитат и съешват по телесните форми. Това придава дълбочина, а новото богатство приложими цветове и тонове отвеждат татуистите отвъд повърхностното рисуване – в царството на живопистта и дори скулптурата.

Ако свиванията на мускули и другите движения бъдат добре обмислени, татуировките оживяват, рисунки на фигури се превръщат в оживели кукли, образи на лица и форми могат да се вълнуват и променят.
Неща биват съшивани в кожата, като допълнителна тъкан. Части на тялото могат да бъдат разтегляни и преоформяни с времето.

Не сме така вързани с формите, с които сме родени – нашите тела са играчки, с които да си играем. По подобен начин нашите съзнания могат да преживеят революция чрез магия и медицина. Можем да отворим портите към други царства на възможности. Дори науката започва да признава, че “консенсусната” реалност не е единствена.

imageТова, което плаши мнозина в татуировките и другите телесни изменения е, че са необратими. Това е така и по тази причина ефектите – външни и вътрешни – от подобни промени трябва да бъдат внимателно обмисляни, преди да бъдат започвани; но факта, който хората пренебрегват най-често е, че винаги съществува възможност за по-нататъшни промени.

Ако не харесваш нещо, което си променил, продължавай нататък, докато ти хареса. Няма връщане назад, наистина, но винаги можеш да отидеш напред. Възможностите са безкрайни. Не се страхувайте от промяна. Застоят е нашия враг.

Mutate now!

Манифест на Мутацията част II

www.nushostattoo.com



Тагове:   манифест,   Мутацията,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388891
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!