Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Всичко за татуировки, бодиарт, пиърсинг и модификации върху човешко тяло...
Автор: tattoo Категория: Изкуство
Прочетен: 6013154 Постинги: 520 Коментари: 1324
Постинги в блога от Октомври, 2008 г.
image

Нищо освен негодувание не предизвика в ислямския университет Ал Азхар в Кайро отправеното към него запитване от страна на египетска неправителствена организация.

Тя планирала да разпространява сред масите “разумното, доброто, вечното” чрез татуировки на стихове от Корана.

Предприемчивите автори на идеята за създаване на мрежа от “свещени тату-салони” настоявали, че украсяването на откритите части на тялото със стихове от Корана ще представлява допълнителна благословия за вярващите.

imageОтговорът обаче на Ал Азхар, един от най-авторитетните мюсюлмански центрове в света, е категоричен.

Университетските улеми определиха, че нанасянето на каквато и да е татуировка противоречи както на исляма като цяло, така и на хадисите /преданията за живота на пророка Мохамед и неговите сентенции.

От религиозна гледна точка нанасянето на неизмиваеми рисунки и текстове по тялото е свързано с езическите традиции. От медицинска гледна точка татуировката може да причини злокачествени образувания и инфекции.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1983 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 21.10.2008 11:21
image

Легендарният рок фотограф Ross Halfin разкрива, че на 12 октомври е гостувал в студиото на Metallica, за да направи фотосесия за новия им албум.

Един от основните акценти е бил настояването на китариста на групата Kirk Hammett да увековечи татуировката "666" (или Числото на звяра), която той има на задните си части.

С нея той се е сдобил след запой с David Lee Roth, като заедно с Kirk същата татуировка си е направил и китаристът на Anthrax Scott Ian, което кара Kirk да се чувства изключително горд.
Категория: Изкуство
Прочетен: 2170 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.10.2008 11:08
image„Ние не се занимаваме с политика и сме приятно изненадани, че има народни представители, които са като нас”.

Това се казва в писмо до депутата от ОДС Димитър Димитров, снимки на чиито
бяха публикувани преди седмица от столичен седмичник. Според клуб „ТАТОО”-Ахелой, хората, които имат татуировкитатуировки, не трябва да се притесняват от факта, че са различни.

В писмото до Димитров татус-организацията апелира в медиите да не се „пишат смешни измислици”, а само истини за татуираните.
Категория: Изкуство
Прочетен: 2197 Коментари: 0 Гласове: 0
imageБлизо три месеца след раждането на близнаците Анджелина Джоли се появи на предпремиерата на “Ченджълинг” почти не променена, с един малка подробност… тя е добавила още две татуировки.

Става въпрос за данни от Ница където са родени близначетата Вивиан-Маршлин и Нокс-Леон.

Татуировката на Джоли е на една от ръцете и е била променена за да се прибавят данните от града където са родени близначетата, над родните места на другите й деца.

Категория: Изкуство
Прочетен: 4954 Коментари: 0 Гласове: 0
imageАнгликанският свещеник Питър Мълън публикувал в блога си обръщение, в което призовава гейовете да имат предупредителни татуировки на задните си части.

На новатора било наредено да махне апела „Нека задължим хомосексуалистите да татуират върху задниците си надпис “Содомията може сериозно да увреди здравето ви!“ от интернет страницата си.

„Това е добросърдечна шега. Нямам нищо против гейовете“, коментирал Мълън.
Категория: Изкуство
Прочетен: 2603 Коментари: 0 Гласове: 0
imageОзи Озбърн е отправил призив към всички свои фенки с пиърсинг и татуировки да участват в първия конкурс "Мис Озфест".

Желаещите да се включат в надпреварата могат да изпращат снимките си в сайта на фестивала. Феновете ще гласуват за трите най-красиви момичета от всеки град, в който тази година ще има Озфест.

Всички победителки ще се съберат във Флорида, където през август ще е последното шоу от проявата. Там ще бъде избрана и голямата татуирана красавица.
Категория: Изкуство
Прочетен: 3247 Коментари: 0 Гласове: 0
image„Българските татуисти са най-добрите на Балканите”, казва Емил Сапаревски, един от известните майстори на татуировката у нас. Сред тях има носители на международни награди, а най-талантливите са привлечени в чужбина за много пари. Въпреки това и в наши дни се случва хората да поверят изработката на татуировката си на случаен самозванец от квартала, а после до края на живота си да носят карикатурата, която се е получила.

„За съжаление, в България още си битува този манталитет. Обажда ми се някой да ме пита дадена татуировка колко ще му струва и аз му казвам примерно: „100 лева“. Той започва да прави маркетинг проучване къде ще му вземат 20 лева. В квартала винаги има някой, който си е сглобил нещо като машинка от дискменче и с една струна от китара е готов да дълбае някакви работи, а после да ги оцветява с туш от книжарницата за без пари”.

За да намалят мащабите на това явление и да популяризират добрите татуисти в България, Емил и съпругата му Драга всяка година организират Фестивал на татуировката в България с международно участие. Той се провежда в зала „Христо Ботев” и тази година ще е на 3 и 4 май.

„На фестивала идват имена, за които може да си сигурен, че работят професионално, няма да се разболееш от нещо, ако се татуираш при тях и друг път едва ли ще имаш шанса някой да ти направи толкова добре точно това, което искаш. Защото няма какво да се лъжем – всеки е най-добър в дадена област, няма универсални хора”, казва Емил Сепаревски, но предупреждава хората да не очакват да им излезе без пари, защото хубавите неща струват скъпо.

image

„Един от най-добрите татуисти в САЩ работи със записване за 2 години напред. Когато човек чака 2 години и плати 5 000 долара, няма да отиде и да каже: „Напиши ми ЦСКА“, а ще си направи нещо хубаво”.

Технология и видове татуировки

Татуировката се прави чрез вкарване на пигменти с игла в най-горния слой на кожата. Ако изображението е по-голямо, например цял „ръкав”, това отнема около 40-50 часа. Рисува се на части от по 2-3 часа и може да продължи месеци.

„Кожата не издържа дълго време – подува се, започва да кърви и работата се спира. Не трябва да се стига до там човек да взима медикаменти, за да си направи по-бързо татуировката. Животът е пред него – може да стане и другата седмица, и следващия месец”, казва Емил Сепаревски. Когато кожата се изнерви, се оставя да се възстанови поне 10-ина дни.

Изработването на по-малка татуировка не отнема много време и може да се направи в рамките на деня. Заздравяването зависи от способностите на всеки организъм, но за около 1 седмица раничките заздравяват, зачервяванията избледняват и постепенно започва да се слива с кожата.

image

Татуировките са 2 вида – временни и постоянни. При временните кожата не се пробива, а се прави само рисунка, но с по-трайна боя. Най-разпространените временни татуировки се правят с къна за боядисване на коса. Има и ваденки-татуировки, които издържат до следващото къпане. На места в Интернет се предлагат временни татуировки за по 2-3 месеца, но според Емил Сепаревски „това са аматьорски глупости. Ако се направи за 2-3 месеца, ще остане завинаги”.

„Рисуването е основата на добрата татуировка, но има и много други специфични умения, които трябва да усвоиш. Не рисуваш на плоска повърхност, машината вибрира, жертвата мърда, кожата се разтяга и не може да се трие”, обяснява Емил Сепаревски.

image При него са идвали студенти от художествената академия да ги учи да татуират, но не е останал доволен от работата им.

„Може и да са много добри на идеи, но като щрих рисуват мърляво, нацапано и ми изглежда грубо. Аз обичам да е фино и изпипано”, казва татуистът.
Емил се вдъхновява от всичко, което го заобикаля. Рисува неща, които са му направили впечатление или е снимал. Обикаля църкви, улици и различни градове по света, а после рисува онова, което е видял, върху телата на хората.

„Това е изкуството - да се инспирираш от различни неща. Срещаш на улицата някоя красива жена, вдъхновява те, виждаш друго, вкарваш нещо от него в твоята работа и така се получават красиви неща”.

Какво трябва да знаем за татуировките?

Въпреки че хората си правят най-много татуировки през лятото, най-подходящо за татуиране е студеното време. Раната по-лесно се поддържа чиста, във въздуха няма толкова прах и микроби, а ателиетата имат по-малко работа.

Един от най-разпространените страхове, когато стане въпрос за постоянна татуировка, е че с остаряването и промените на тялото, тя се деформира и изглежда грозно. „Няма такова нещо, освен ако човекът не е 50 килограма, когато си я прави, а после стане 150. Нормалните промени в теглото и кожата не се отразяват на татуировката”, казва Емил Сепаревски. Това правило също си има изключения.

Ако някоя жена си направи татуировка на корема, а после забременее, промяната в обема е голяма, коремът се разтяга, а после се събира и изображението се деформира. Ако по кожата се появят стрии, това също поврежда татуировката, така че се налага рисунката да се коригира.

Отстраняването на татуировки е много скъпа и сложна процедура, която се прави с лазер. Повечето татуисти не я практикуват, а предлагат заличаване на старата рисунка чрез покриването й с нова.
„Най-лесният вариант е да се направи нова татуировка с нещо по-черно отгоре.

Едно момиче например имаше надпис около пъпчето и аз й направих отгоре едно черно слънце. Черното закрива всичко. Другият вариант е да се промени самата картинка, нещо да й добавим. Сега имам един клиент, който се е развел с жена си след дълъг брак, обаче си я е татуирал на гърдите и иска да я заличаваме. Казах му, че може да му я направя на някакъв вампир или чудовище. Той е доволен на каквото и да е, но да не е тя, явно сериозни драми са били”, казва Емил.

imageНай-болезненото място за татуировки е коремът. На всички други места усещането е еднакво неприятно, но болката е търпима. На някои места по тялото кожата е с неподходяща структура и татуировката не се вижда добре, така че професионалистите ги избягват. Това са кокалчетата на пръстите, лактите и коленете. Емил Сепаревски съветва хората да не си правят татуировки по лицето. Самият той отказва на мераклиите да си нарисуват лицата при него, но веднъж се съгласил да направи малка татуировка на клепача на 65-годишен мъж. „4 дни ме обсаждаше и ме убеждаваше. Каза, че иска да сложи ново начало на живота си, което ми се видя странно за човек на неговите години. Повечето хора живеят, остаряват и умират, без да направят нито една щуротия през живота си и неговата дързост ме впечатли”.

Хората, които са си правили татуировка, често се оплакват, че татуистът е бил несговорчив темерут. Това според Емил Сепаревски си има логично обяснение. „Татуирането изисква огромна концентрация и е много уморително. Когато някой клиент си доведе приятели, винаги ги гоня, защото аз работя, а те започват да щъкат насам-натам, отклонявам си погледа, заговарят ме. Първо се бавим и второ – това, което работя, не позволява да съм разсеян - не мога да изтрия, ако нещо сбъркам. Човекът понякога го боли, а аз трябва да се преборя с възможното негово трепване, да го предвидя, за да го избегна. Как мога в това време да гледам настрани, да разговарям и да мисля за трето нещо – не става”.

Изисквания за хигиената

Всяко студио за татуировки подлежи на санитарен контрол и се стреми да поддържа високо ниво на хигиена, защото от това му зависи бизнесът. Специалистите препоръчват да се избягват самозваните татуировчици, които работят в полеви условия, защото човек може да се зарази от много болести като СПИН, хепатит, екземи, брадавици. Когато човек влезе в студио за татуировки, трябва да обърне внимание дали навсякъде е чисто. Задължително трябва да се работи с еднократни игли, които се разпечатат пред клиента.

Модата в татуировките

imageМиналото лято чужденците по морето са си правели звездички и се очаква тази година и тук това да стане модерно. В момента жертвите на модата си татуират китайски йероглифи като на Дейвид Бекъм. „Много жени, които излизат по нощните заведения, решават в един момент, че трябва да си направят една плетеничка на кръста, че било много секси. То е секси, но ако има една жена с такава. Като видиш, че всички в чалга заведенията ходят с ниска талия, с изскочили бъбреци отстрани и с такава татуировки и си казваш: „Това не е интересно“.

Според Емил вкусът на човек по отношение на татуровките се променя с времето. Някога на него му се виждало много просташко да се татуираш в т.нар „old school“ стил - щом обичаш някого, да си направиш татуировка с пламтящо сърце и една лентичка с името му. „Сега супер ме радва и ми харесва, защото е просто, ефективно и удря право в целта. Иначе може да си направиш супер арт татуировка, да кажеш завоалирано нещата и никой да не ги разбере. Преди не ми харесваха азиатските и японските дизайни с разплисканите вълни и характерния рисунък. Сега много ми харесват. В Япония те си правят такива традиционни неща вече 300 години. Това е един стил, който е обработван много дълго време и вече е стигнал до пълно съвършенство”.

Категория: Изкуство
Прочетен: 27704 Коментари: 16 Гласове: 0
Последна промяна: 15.10.2008 16:51
image44-годишен китаец получи смъртна присъда заради това, че е татуирал приятелката си, въпреки нейното нежелание, съобщава местния „Шанхай Дейли“.

След обстоен дебат съдът е променил категоричното си решение на 2 години пробен срок, в който, ако обвиняемият покаже добро поведение, присъдата му може да бъде заменена с доживотен затвор.

Ежедневно в рамките на три месеца, Жоу Джинг Зи рисувал китайски йероглифи и тайни знаци с потопена в мастило игла по тялото на 54-годишната си приятелка. Причината за подобно отношение била, че жената е искала да го напусне и да не се виждат повече.

Според жената и семейството й този акт имал за цел да я обиди, а буквите означавали, че е проститутка и жена, незачитаща брака.

По време на процеса се оказало, че това поведение на Джинг Зи е рецидив – от подобно отношение се оплакали и бившата му съпруга, както и предишна негова възлюбена.
Категория: Изкуство
Прочетен: 4492 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.10.2008 11:20
03.10.2008 12:37 - Mehndi
image

Татуирането вече не е на мода. Древното изкуство за рисуване върху кожата с къна mehndi (менди) бързо се превръща в безболезнена модерна алтернатива на татуировките.

Традицията за временно украсяване на тялото е на повече от 5000 години и произхожда от Южна Азия, Северна Африка, Близкия Изток и Сомалия. Сложните плетеници обикновено се нанасят върху ръцете и краката, най-вече на булките преди сватбената церемония. Но според традициите в Индия, Пакистан, Бангладеш и Судан понякога и младоженеца трябва да бъде изрисуван. В Раджастан ( Северозападна Индия) често украсата на младоженеца е също толкова сложна, както и тази на булката.

image

В страните от Арабския свят, като Мароко например, ритуалът по нанасяне на къна се изпълнява при почти всички тържествени случаи - през седмия месец от бременността на жената, след като се роди бебето, за сватби, годежи, семейни събирания и др.

Mehndi украсите стават популярни на Запад през 90-те години на XX в., отчасти благодарение на звезди като Мадона, която показа изрисуваните си ръце и крака във видеоклипа към хита си Frozen. Деми Мур, Наоми Кембъл и Дрю Баримор също са почитателки на древното индийско изкуство.

imageМного от новите индийски филми и телевизионни сериали също разглеждат подробно ритуалите, свързани с mehndi.
Традиционно къната се нанася върху краката и дланите, където цветът става по-тъмен, защото кожата съдържа по-големи количества от веществото кератин, което се свързва с пигмента в къната. Днес обаче плетениците, които са нещо като моден аксесоар, вече се нанасят върху всички части от тялото.

Къната се нанася с пластмасова тубичка или четка, след това изрисуваната част от кожата се увива с кърпа, найлон или марля, които задържат топлината на тялото и по-този начин цветът става по-наситен. Превръзката се носи една нощ и след това се сваля. Окончателният цвят е червеникавокафяв и трае от две седмици до няколко месеца в зависимост от вида на къната.

image

Тъй като много хора искат да постигнат черния цвят, характерен за традиционните татуировки, към къната започна да се добавя синтетичното вещество PPD (p-фениленедиамин), за се получи черен цвят. Веществото е изключително вредно за кожата и може да предизвика алергични реакции с трайни последици, а в най-лошите случаи дори смърт. Затова в никакъв случай не използвайте черна къна за рисуване по тялото.

Категория: Изкуство
Прочетен: 5271 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 03.10.2008 12:41
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6013154
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!