Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Всичко за татуировки, бодиарт, пиърсинг и модификации върху човешко тяло...
Автор: tattoo Категория: Изкуство
Прочетен: 6385615 Постинги: 520 Коментари: 1324
Постинги в блога от Май, 2007 г.
Нашето студио "Nusho"s Tattoo" се премести (може би завинаги) в Яваскила - Финландия. Имаме нова визия на сайта - www.nushostattoo.com и нова карта. Благодарим на всичките си фенове и клиенти, които ни писаха. За съжаление ( не наше :) вече ще се наложи да дойдете до Финландия за уговорените часове.

Постовете в tattoo.blog.bg , ще бъдат по редки, заради заетоста на екипа. Все пак очаквайте новините и статиите, които ще публикуваме тук.

поздрави: TATTOO TEAM


image

www.nushostattoo.com   
Категория: Изкуство
Прочетен: 2558 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 28.05.2007 17:05

от fitnes-bg.com - без редакция

imageПоклонниците й твърдят, че тя е стилна и модна, че това е най-добрият начин да скриеш недостатъците и да подчертаеш достойнствата си. За тях тя е много важна житейска стъпка, подобна на женитбата или монашеството. Защото е завинаги.
Татуировките се правят със специални инструменти. Супертънки игли влизат на 1-2 мм под кожата и вкарват в епидермиса (връхния слой) оцветител. След това убоденото място зараства, а боята остава под кожата. 

Всеки клиент различно понася болките по време на сеанса. Най-чувствителните си правят местна упойка. Знае се, че колкото по-близо до някоя кост е рисунката, толкова повече боли. Майсторите на тату предупреждават, че най-болезнено се нанасят татуировки на бедрата, слабините, корема, ребрата и гръбначния стълб. На вниманието на боязливите - първите убождания причиняват най-неприятните усещания. След това прагът на чувствителността пада и процедурата се понася леко.
Татуировката е нещо постоянно. Така че помислете добре, готови ли сте да ходите разкрасени с тази рисунка, когато станете и на 50, и на 70 години.

Татуировка не бива да се прави:

•     при повишена температура;
•     при диабет и заболявания на кръвта;
•      при сърдечни заболявания;
•     след употреба на алкохол;
•    в съмнителни ателиета при неквалифицирани специалисти.
След нанасянето на татуировката:
•    защитната превръзка трябва да се свали най-рано след четири часа;
•    два пъти дневно нанасяй върху нея тънък слой овлажняващ крем;
•    най-малко две седмици не я излагай на слънце, не ходи на сауна, басейн и баня, не се къпи във вана;
•    преди да вземеш душ, нанеси върху рисунката дебел слой детски крем;
•     в първите дни се постарай да носиш широки дрехи.

Доколко татуировката може да бъде опасна за здравето, зависи от това дали в ателието се работи стерилно. Трябва да се знае, че много бактерии и вируси, в това число и вирусите на хепатит С и СПИН не се унищожават при обработка със спирт и при изваряване. Затова виж дали татуировчикът работи с игли и ръкавици за еднократна употреба, обработва ли инструментите с антисептични разтвори.

След сеанса има опасност да се получи не точно това или изобщо не това, което сте желали. Затова трябва много да се внимава при избора на ателие и художник. Преди процедурата разгледайте каталозите, поискайте да ви покажат не само рисунки, но и снимки, а още по-добре клиенти, излезли изпод ръцете на същия специалист.

 Един от най-важните моменти, свързан с татуировката, е нейната трайност. И няма ли тя да ви омръзне само след няколко дни. Защото отстраняването е много по - скъп, сложен и болезнен процес, отколкото нанасянето.

Алтернативата

За тези, които се плашат от иглите или от трайността на татуировката, има други варианти. Може да си залепиш ваденка - избраната картинка се отпечатва върху кожата. Трайността й е близо три дни, измива се с вода или разтворител.
Другият вариант е бодиарт. Тези рисунки се правят с бои. Акрилните бои са трайни, но много трудно се измиват.
Още един начин съществува за разкрасяване на кожата - оформяне на белези.

Той е разпространен сред африканските племена поради простата причина, че върху тъмната кожа татуировката не се откроява. (Преди години, когато в Софийския университет имаше специалност ориенталистика, преподавателят по арабски език от голяма африканска страна имаше на лицето си племенна украса. Тя представляваше три издълбани белега на двете страни. Заради тях студентите го нарекоха Сержанта.) Сега, при този начин на открояване на рисунката, кожата се насича на определени места и се подпълва със силикон.

ТАТУАЖ - ДЪЛГОТРАЕН  ГРИМ

Той позволява, без да травмираш всекидневно чувствителната кожа на лицето, да промениш формата или обема на устните и веждите, да подчертаеш очите, да замаскираш малки белези или пигментни петна. И да се сдобиеш с пикантни бенки.
Този метод се отличава от традиционните татуировки по това, че при него се използват естествени оцветители. Те се въвеждат недълбоко под кожата и след известно време - 2-3 години - избеляват. Процедурата не е безболезнена, защото кожата на лицето е много чувствителна. Затова татуажът (така се нарича още перманентният макиаж) често се прави с местна упойка. При оцветяване на клепачите се използват специални капки за очи с анестезиращ ефект. Обикновено операцията се извършва в 2-3 сеанса. Всяка отделна процедура трае 2-3 часа.

ПИЪРСИНГ

Феновете на пиърсинга се кълнат, че той е философия, а не безгрижно разкрасяване с метал. С пиърсинг можеш да накичиш всичко: веждите, устните, носа, ушите, езика, зърната на гърдите, пъпа, опашната кост, половите органи. На не много екстремално настроените специалистите препоръчват за начало пиърсинг на ушите, но не с баналните обици. Опитай да си направиш по няколко дупчици на меката част на ушите. Броят им трябва да е различен - например на едното ухо три, на другото - две. Или пробий на няколко места ушната мида и я "бродирай" с нишка от скъпоценен метал.

www.nushostattoo.com

Категория: Изкуство
Прочетен: 2423 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.05.2007 13:37

From May 2007 Nusho is on the "Summer Tattoo Tour" in Jyvaskyla - FINLAND. Contact him on +358468878554 or e-mail : nushos@gmail.com 
click for a big location map Here

image

От Май 2007 Нушо е на "Лятно Тату Турне" в Яваскила - Финландия. Можете да се свържете с него на +358468878554 или да му пишете на и-мейл: nushos@gmail.com . За карта кликнете ТУК .

**************************************

Галерия снимки от зимното турне на Нушо във Франция "Tour De France 2005"

image


Категория: Изкуство
Прочетен: 3545 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.05.2007 11:56
imageДейвид Бекъм и неговата тату мания направиха така че да се появи напоследък в медиите, не само за теми свързани с футбола. Наскоро той показа новия си татус на дясната му ръка. Творението се оказа продължение на сцена с ангел и облаци, която се намира по-нагоре на същата ръка. Сега вече татусът изобразява ангел хранител обгърнат в пламъци.
Казват че чрез татуировките си, Бекъм изразявал мислите си.
Ангелският татус отнел 6 часа за да бъде завършен. Съдържа част от Романска поема, чието послание е предназначено за кората които заплюват таланта му: ‘Остави ги да мразят толкова колкото се страхуват’.

Бекам се бори за да влезе във форма (не беше в игра поради контузия) макар че полузащитникът се мести това лято в MLS което се дължи повече на шоколадовият му тен, отколкото на футболните му умения. Той разкри новия си татус докато празнуваше с Real Madrid в неделя.

1.още за бекъм
2.още за бекъм
3.още за бекъм


www.nushostattoo.com
Категория: Изкуство
Прочетен: 10939 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.05.2007 13:54
Категория: Изкуство
Прочетен: 3982 Коментари: 4 Гласове: 0
Последна промяна: 11.05.2007 11:52
imageБританската актриса Сиенна Милър показа новата си татуировка пред камери. Това е малко врабче стил Ню Скуул. Тя каза , че е направена в Ню Йорк, при последното и пътуване до там с прятеля си Джейми Бърки. Предишните и татуировки, също са малки и са – три звезди на дясното и рамо и друга малка звезда под бикини линията и. Сиена няма мащабни тату проекти...засега.






www.nushostattoo.com
Категория: Изкуство
Прочетен: 5412 Коментари: 3 Гласове: 0
от в-к "ДУМА" - Без редакция :)))

imageТатуировките са се появили още в дълбока древност. За това свидетелстват изобразените ликове на боговете Озирис, Изида, Птах, Сет, Амон Ра и други върху египетски мумии четири хиляди години преди Христа.
В древна Елада челата на робите и военнопленниците били маркирани с определена татуировка, за да се предотврати бягството от господарите им. В Римската империя татуирането също било разпространено. Императорите Калигула и Нерон насилствено нанасяли знаци по телата на поданиците си, предимно на тези патриции, в които се съмнявали, че могат да предизвикат бунтове.

Масонските общества, които водят началото си от Соломон, а по-късно са възстановени от Розенкройцерите, използвали татуирането с цел разпознаване при необходимост на техните тайни членове. Предпочитаната татуировка била на всевиждащо око като символ, свързан с интуицията. Характерна рисунка за рицарите, пазители на ерусалимския храм Тампл, известни в историята като тамплиери, е изобразяването на Христовия кръст на необичайно място - на голата пета, доказвайки по този начин презрителното си отношение към християнството, газейки и тъпчейки неговия свещен символ.

Всичките представители на династията на Меровингите, които били забулени в тайнственост и загадъчност, имали претенциите за полубожества-получовеци, като доказвали това с един особен белег на гърдите си от рождение - признак за свещен произход. Всъщност този странен белег представлявал изящно направена татуировка.
Християнската църква през 787 г. забранила татуирането, защото изразявало езически обичаи.
В мюсюлманските страни за разлика от европейските, татуировките продължили да се радват на популярност. Но понеже Коранът забранява рисуването на човешки образи, татуирали се предимно фигури и текстове. Арабските халифи татуирали обръснатите глави на своите пратеници с текстове от закони и послания.
imageВ далекоизточните страни Индия, Китай, Япония, Полинезия, Микронезия и др. татуирането е изключително широко застъпено. Полинезийските островитяни смятали, че такъв човек е защитен от болести и почти безсмъртен, от врагове, неприятности, премеждия и притежава свръхестествена сила. През 1769 г. известният мореплавател Джеймс Кук при посещението си в Таити наблюдавал как полинезийците вкарвали с помощта на остриета пигмент в кожата и по този начин създавали определени рисунки, изразяващи личния или племенен естетически вкус и йерархична принадлежност. В Япония татуирането било традиционно разпространено и въпреки строгата забрана от 1868 г. то продължило да се практикува главно с култови знаци и йероглифи.

Татуировката произлиза от полинезийската дума tattau, което означава прободна рана и се осъществява чрез вкарване на пигмент в горния кожен слой с помощта на игли или на остри предмети. Химическият състав на използваните пигменти е най-разнороден - от съединения на основата на тежките метали: живак, кадмий, хром, до такива, създадени изцяло на растителна основа и непредизвикващи инфекции и допълнителни усложнения. 

Първият апарат за татуиране бил изобретен в Русия през 1919 г. от конструктора Рогула Лекоцки. За тази своя рационализация авторът получил възнаграждение от 500 000 рубли.
Татуирането е широко застъпено в определени слоеве от обществото - предимно затворници, войници, моряци, проститутки, хомосексуалисти, цигани и др. Есесовците в хитлеристка Германия са имали татуировки под мишниците, показващи служебния им номер и вида на кръвната група. А някои воини от Червената армия са изобразявали по ръцете си лика на вожда Сталин. По-късно рисунките на Йосиф Висарионович са заменени с образите на Хрушчов и Брежнев.
"Дъщерите на Афродита" - проститутките, татуират различни сексуални символи или цветя и пеперуди, разположени на специфични места по телата си, най-често в горната част на бедрата. Моряците, затворниците, войниците имат предпочитания към татуиране на сирени, котви, митически животни, религиозни символи и др. За ромското население са характерни изрисувани женски фигури, прободени със стрели сърца, различни надписи и инициали.

imageМного известни персони от близкото и далечното минало са имали великолепно изработени татуировки. Небезизвестната сатанистка лейди Монтеспан, любовница на крал Людовик ХV, била прочута и с изящно направена татуировка, изобразяваща царя на подземния свят и на златото Мамон. Други сатанисти си изографисвали кумира, пред когото се кланяли, наричан от тях Бафомет. Змиевидна татуировка на китката на ръката имала съпругата на Уинстън Чърчил. Руският цар Николай II бил с татуировка на двуглав орел на гърдите, шведският крал Оскар и Едуард VII от Англия имали изрисувани по телата си различни декоративни елементи.

Още тогава се появили професионални татуировчици, които рисували сами или използвали картини на известни художници. Освен митични и източни мотиви били копирани световни шедьоври като "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. За изключително труден обект се смятали рисунките на Дюрер и затова въпрос на чест било за всеки татуировчик да се опитва да ги копира.

imageПрез последните години интересът към татуирането у нас нарасна неимоверно много. Същото се наблюдава и в световен мащаб. Най-невероятното е, че желаещите подобни "декорации" по кожата на тялото са повечето жени. В страната функционират художествени ателиета за професионално татуиране по всички части на тялото. Появиха се татуировки даже по клепачите, които имитират грим в различни цветни тонове и нюанси.
Това американско откритие от 1984 г. се наложи в Европа, най-вече във Франция. Водещи козметични фирми предлагат комплекти стерилни пигменти за татуиране вместо грим. Малки дози от багрилото се вкарват между космите на очните клепачи, като при горния процедурата се повтаря за по-хубав вид. Манипулацията се прави много плитко, на около 1-1,2 мм и не засяга кръвоносни съдове и нервни окончания. Този вид козметична татуировка е подходяща за жени с нарушено зрение (кривогледство), за алергични към гримове, за работещите във влажна среда. С татуиран грим се подсилват цвят на устните, на веждите, успешно се променя неприятният дефект "заешка бърна".

imageТатуировката е станала почти задължителна за дамите от развлекателния бранш: стриптийзьорки, компаньонки, танцьорки. Татуировките са неизменен спътник на членовете на така наречените неформални групи у нас. Метълите татуират телата си изключително със сатанински символи, скинхедс предпочитат "нацистки" орли и свастики, пънковете си рисуват знака "анархия", хипитата се разкрасяват с татуирани различни цветя, а рокерите с изобразени окултни знаци.
Но ако се абстрахираме от естетическите качества,в медицински аспект непрофесионално направената татуировка крие огромни рискове от предаване на опасни инфекциозни заболявания - хепатит В и С, сифилис, тетанус, СПИН.
Мотивите за татуиране са най-различни, обикновено те са следните: подчертаване на принадлежност към дадена група, подражание, религиозна обвързаност, сексуални и психически отклонения.

Практикувана, отхвърляна и забранявана, татуировката днес се радва на завидна популярност, причина за която е може би неимоверно обърканото време, в което живеем.

www.nushostattoo.com
Категория: Изкуство
Прочетен: 5864 Коментари: 3 Гласове: 0
Последна промяна: 10.05.2007 15:31

През цялата история и праистория на човечеството, простираща се хиляди години назад, умишлено сме оставяли трайни следи върху кожата си. Причините са безброй: ритуали на прехода, предпазване от зло, израз на принадлежност към дадена група, доказателство за социално положение или богатство, лечение, разкрасяване, спомен и дори гаранция за преминаване в отвъдния живот. В основата на всичко това стои негласното разбиране, че татуировките имат определено значение. Понякога то е общо, както в случая с желанието за красота и привлекателност, друг път е специфично, например демонстрирането на семейна принадлежност. И в двата случая обаче татуровките са изразни форми.

imageВиждането, че татуировките могат да изразяват различни идеи и по такъв начин да се превръщат в средство за общуване, не е ново. Писатели, наблюдатели, художници на татуировки и хора с татуировки, отадавна са забелязали този аспект. Интуитивно търсим нещо под повърхността и зад явното, за да обясним какво виждаме. Мълчаливата размяна, която се осъществява между носителя на татуировка и човекът, който я гледа, е може би един от най-интересните и важни аспекти в целия процес. На него обаче се обръща прекалено малко внимание и обикновено той само се споменава. Повърхностното отношение най-вероятно се дължи на факта, че значението на татуировката се предава чрез символи. По своята същност символите не могат да бъдат обяснявани, тъй като не винаги разполагаме с точните думи. Символиката, която се крие в татуировките, често пъти не изразява директно нещо, а въздейства на подсъзнанието и интуицията. Тя може да напомня на древни форми и графични изображения, които, дори и
да не са запечатани в човешката психика, са широко разпространени по света и през вековете.
В различните държави по света съществуват най-разнообразни форми на татуиране. Мотиви, цветове, инструменти, обстоятелства и значения се променят според страната и човека. По-близкото изучаване и по-задълбоченото изследване на детайлите в този обичай разкриват наличието на огромно разнообразие.

В същото време обаче татуировките могат да бъдат видяни и от разстоянието на отминалото време и натрупаните сведения в историята на татуирането и етнографията. При една по-отдалечена гледна точка изпъкват доста поразителни прилики и модели както във времето, така и в пространството, а това говори за наличието на обща, дори изначалана практика. Разбира се, не всичко във вселената на татуировките подлежи на дълбок анализ или е изпълнено със значение. В действителност може никога да не разберем какво е означавало или означава татуирането за някои народи и техните култури. Дори днес има толкова особени или лични изображения, които не могат да бъдат обяснени. Освен това някои хора просто не придават символично значение на татуировките си, няма и защо да го правят. Въпреки това повечето народи и култури по ред причини влагат в рисунките върху кожата по-дълбок смисъл. Татуировките могат да бъдат външен белег за вътрешно преобразяване, да привличат щастието или да са израз на вярност, любов, а понякога дори и омраза. Те могат да бъдат причудливи, иронични или да напомнят както за тъжни, така и окуражаващи събития. Изпълнени със съдържание, те често са богати на символи, дават поглед към нашето общо и различно минало и към цялата гама от емоции и преживявания, които ни подтикват да продължаваме напред.

~КРАТКА ИСТОРИЯ НА ТАТУИРАНЕТО~

imageЗа съжаление не знаем нито къде, нито кога е възникнало татуирането, защото археологическите и историческите сведения за повечето форми на рисуване върху тялото са непълни. Въпреки че скелетите могат да се превърнта във вкаменелости и да се запазят в продължение на десетки и хиляди години, човешката кожа се съхранява само ако умишлено или случайно е била мумифицирана. Като имаме предвид простата техника и широко разпространените доказателства по всички краища на света, вероятно тази ритуална практика се е развивала независимо, и то по различно време на различните места. Знаем също така, че в някои части на света, тя се е разпространявала сред народи, живеещи в съседство.
Най-ранните сведения за татуирането са и най-неясни.

По време на археологически разкопки в Европа са открити артефакти, датиращи от късния палеолит (38 000 - 10 000 пр. н . е.), които приличат на дупчещи инструменти и лули с пигмент. Острите игли от кост, които вероятно са служели за дупчене на кожата, може да са се използвали и като шило. До костените сечива са открити глинени и каменни фигури с издълбани по тях рисунки, които най-вероятно представляват татуировки. Не е изключено сечивата да са били използвани и за направата на самите фигури. Но като се вземе предвид художествения стил и достиженията, характерни за палеолита (например прочутите скални рисунки в пещерата Ласко), и древните корени на татуирането в различни краища на света, има всички основания да се предположи, че хората през епохата на палеолита са се татуирали.
imageТатуираните мумии предоставят най-ранните конкретни доказателства за наличието на татуировки. Те са открити в различни части на света - от Нубия до Перу. Най-забележителните татуирани мумии са добили известност не само заради татуировките си, но и заради необичайните обстоятелства, при които са били открити. Може би най-прочута е мумията на бронзовия човек, известен повече като Оци - кръстен на ледника в Алпите, където бил открит. На различни места върху кожата му, датираща от 3 300 г. пр. н. е., има явни следи от тъмносини татуировки: групи от успоредни линии близо до ломбалния прешлен и около глезените, както и кръст върху вътрешната част на колянната ямка. Предназначението на тези следи е неясно. Предполага се, че са служели като символ на етническа принадлежност или пък личен знак. Възможно е да са и белези от терапия, оставили следи върху кожата. По време на 21 -та династия (2160 -1994 пр. н. е) в Египет живяла жена на име Амонет, жрица на богинята Хатор в Тива, която била татуирана с точки, подредени в успоредни линии. Някои от тези татуировки са по горната част на ръцете, но повечето са направени по корема, в извити и елипсовидни линии под пъпа - рисунък, смятан за проява на чувственост.

Някои от най-интересните татуирани мумии датират от желязната ера в Сибир и са част от културата на Пазириките - номадско племе от конници, ловци и воини, което живеело в степните райони през VI-II век пр. н. е. Открит е мъж, най-вероятно вожд, придружен от пищни погребални дарове. Той е богато и изкусно татуиран с фигури на различни фантастични и реални животни като овни, сърни и риби. Някои кръгови татуировки по гръбнака странно напомнят на тези на Оци и не е изключено да имат терапевтичен характер. Подобно погребение на млада жена от същото племе е открито на Сибирското плато. Тя също е придружена от изкусно измайсторени богати дарове, като ръцете й са татуирани с подобни фигури. Разнообразните фигури в тези няколко ранни примера само намекват за огромния брой татуировки, които се срещат днес. Предназначението на татуировките, макар и неизвестно, вероятно е било различно. Но поне в някои от тях е скрита дълбока символика. Най-ранните татуировки, запазени върху човешка кожа, представляват абстрактни фигури, съставени от точки и чертички, като първите реалистични изображения са на животни. Вероятно не е съвпадение, че татуировките с образ на животни и до днес са най-популярни. В по-ново време можем да проследим развитието на татуирането в почти всички краища на света. Една от най-ранните срещи на Западната култура с татуировките се състои в Полинезия.

image

Според речника на Мериам-Уебстър думата татуировка - със значение на цветно изображение върху кожата, навлиза в английския език през 1777 година. Въпреки че произходът й остава неясен, бихме могли да проследим вероятния източник. От записките на капитан Джеймс Кук, останали от експедицията му до южните части на Тихия океан, знаем, че е имало таитянска дума "татау", която означавала "бележа". Думата "татуировка" обаче е съществувала 150 години преди Кук и неговото пътешествие. Интересното е, че първоначално тя е означавала бързо ритмично потропване и терминът се е използвал от военните, а също и от Кук и неговия екипаж в смисъл на сигнал за обяд. Съвпадението е породено от факта, че при правенето на татуировки се чувало бързо почукване, тъй като островитяните удряли иглите с пръчка, за да вкарат мастилото под кожата. Въпреки че таитяните го наричали "татау" и Кук го изписал по същия начин, вероятно по-късно той и хората му заместили термина със сходна по звучене дума от собственото им ежедневие. От времето на ранните морски пътешествия до ден-днешен обичайната практика на татуиране в Полинезия впечатлява западните хора, и то съвсем основателно.

imageТатуировки се правят на повечето от островните групи в южната част на Тихия океан. На Хаваите, Маркизките острови, Самоа, Борнео, Нова Зеландия, Маршалските острови, Хаити, Меланезия, Микронезия, Великденските острови, Фиджи, Тонга и къде ли още не, татуирането е достигнало изключителни висоти, като чрез него се разпространяват много общи черти между различните култури. Както археологическите, така и антропологическите изследвания говорят за ранни преселения от Югоизточна Азия (започнали поне преди 30 000 години) по целия южен район на Тихия океан. Преселниците вероятно са пренесли със себе си технологията, ритуала и символистичното съдържание на татуирането. Артефактите в Полинезия също включват изрисувани човешки фигури и инструменти за татуиране, датиращи от 1000 години пр. н . е. Например днес на Самоа, където обичаят е успял да се съхрани непокътнат въпреки навлизането на европейската култура, на мъжете все още се правят традиционните татуировки от кръста до коленете, и то по някога с традиционни инструменти (иглите, които приличат на гребен, се удрят с чук, за да се вкара мастилото под кожата). Независимо, че е изпълнен с ритуално значение и е израз както на красота, така и на възмъжаване, методът си остава истинско мъчение. Борнео пък е известен с типичната татуировка розетка, която хората от племето даяк си правят отпред на рамото. Някои от татуировките им най-вероятно са свързани с лова на глави, а други имат мистично значение. Най-известните образци сред полинезийските татуировки обаче възникват в Нова Зеландия. Маорите са прочути с техниката "моко", при която преди нанасянето на пигмента кожата буквално се гравира с тънко длето. Без съмнение изключително болезнен и продължителен процес, забележителен още повече с това, че се извършва предимно върху лицето.

imageБогатата симетрична обработка понякога на цялото лице, най-вече на мъжете, е сред най-известните видове татуировки в света. Тя се състои от извити линии, спирали и други фигури. Моко е изпълнена с богато съдържание, като само една малка част от него може да бъде разбрано днес. Със сигурност знаем, че е била отличителен белег, знак за постижение, социално положение и символ на племенна и семейна принадлежност.
Както и в останалите части на света голяма част от символиката на полинезийските татуировки се е загубила във времето при сблъсъка на различните култури и под натиска на нетолерантните политически и религиозни системи. Следвайки един и същ повтарящ се и страховит модел, традиционните татуировки по света, без изключение, стават жертва на подобни обстоятелства.
Островите в южните части на Тихия океан завинаги променят модерния Запад, когато ранните изследователи и моряци възприемат тази част от културата на Полинезия и пренасят обратно заедно със собствените си татуировки и татуирани местни хора. Разбира се, ранни татуировки съществуват и в Европа, макар и споменът за тях вече да е поизбледнял по време на морските плавания. Константин I, първият римски император приел християнството, забранил татуировките по лицето в началото на IV век, тъй като те се възприемали като оскверняване на божия образ. Забраната в Северна Европа била наложена на събора в Кълкът (Нортъмбърланд) през 787 година.

Татуирането било заклеймявано по всевъзможни начини из целия разрастващ се християнски свят, за да се спре разпространението на суеверията и езичеството. Понеже вярвали, че татуировките са свързани с определени ритуали и символика, самите ранни християни също били подложени на преследвания. Римският историк Херодий разказва, че през I век келтите нарочно излагали на показ фигурите на животни, които били изрисувани или татуирани върху телата им. В интерес на истината племената в Северна Британия се наричали пикти (англ. picture - рисунка - б.пр.), именно заради подобни рисунки. Те са описани дори от самия Юлий Цезар в "Галските воини". Традиционните татуировки на датчани, норвежци, сакси, гали и тевтонци били свързани със семейни и племенни символи. Татуирането е било познато и на други древни култури от европейския континент. В района на Средиземноморието татуировки се правели в Гърция (възприети от персийците) и Рим (възприети от гърците). В тези общества обаче практиката се смятала за варвраска и с татуировки се бележели роби, престъпници и наемници. Татуирането било използвано и като наказание. В интерес на истината латинската дума, използвана за татуировка е "стигма".

image

В други части на света обаче, и то най-вече в Ориента, в държави като Филипините, Бирма, Тайланд, Камбоджа, Лаос, Китай и Япония на татуировките се гледа като на художествено и духовно постижение. В много части на Югоизточна Азия татуировките са тясно свързани с религията. Тайланд е известен с това, че будистките монаси правят татуировки и се татуират по време да молитви и жертвоприношения. Тези татуировки служат като талисмани за щастлив житейски път. По правило в много от тези райони татуировките служат за предпазване. Те могат да притежават мистични сили или просто да прогонват лошия късмет. Сред символите влизат древни изображения, взети от калиграфията, нумерологията, животинския свят и света на митичните животни, каквито са драконите. Племето айну, което живее в Западна Азия и Северна Япония, е известо с това, че се татуира около устните, за да изглеждат по-големи. Представителите му се татуират и по бузите, челото и веждите. Татуировките имат различно предназначение, но основно символизират достойнство и непорочност, като също така служат и за разкрасяване и бележат полова зрялост. В Китай татуировките били използвани само за наказание. Известно време същото важало и за Япония, независимо че в праисторически времена се използвали с други цели. Впоследствие обаче татуирането се издига до равнището на изкуство, и то отново под въздействие на китайското влияние.
Макар че в Япония абстрактните образци датират още от 10 000 г.пр.н.е., татуировките с декоративни мотиви започват да процъфтяват чак през ХVIII век. Зрелищната и понякога изцяло покриваща тялото татуировка, известна като "телесен костюм" възниква в началото на ХVIII век като реакция на строгите закони срещу разточителните прояви на богатство. Тъй като само благородниците можели да носят хубави дрехи, хората от средната класа (най-вече работниците), които искали да се разкрасят, понякога избирали татуировката. Идеята за татуиране на цялото тяло вероятно е заимствана от броните без ръкави на самураите, които имали героични рисунки на гърба. Върху тях били изобразявани символи на храброст и достойнство, божество пазител или дракон. По същия начин татуировката започвала от гърба и постепенно се разпростирала върху раменете, ръцете, бедрата и накрая върху цялото тяло. Тя покривала цялата предна част на торса с изключение на вертикална ивица от гърдите до корема и създавала впечатлението за разкопчана броня. Освен всичко друго навлизането на телесния костюм съвпаднало и с популяризирането на измислени татуирани герои. В края на ХVIII и началото на ХIХ век една илюстрирана творба, внесена от Китай, породила безпрецедентно вдъхновение и желание за направа на татуировки. В "Суикоден" (в превод "Водната граница") се разказвала история тип Робин Худ, която проследявала подвизите на 108 герои, повечето татуирани. Тя отразявала въжделенията на подтиснатите класи през този период, но направила истински бум чак в средата на ХIХ век, когато героите били илюстрирани от Утагава Куниоши и отпечатани с дървени клишета. Те оказали огромно въздействие върху света на татуировките и оригиналните рисунки продължават да се използват и до ден-днешен.
В някои части на света все още се правят традиционни татуировки. Непал, Северна Африка, Индия и Йерусалим са местата, в които са открити и съхранени подобни образци. В Непал хиндуистките божества са неизменна тема заедно с птиците и цветята. В района на Гуджарат, Северозападна Индия, татуировките представляват типични комбинации от точки и символи, оформящи изображения, които имат за цел да осигурят плодовитост, да пазят от лоши очи и да защитават от всякакви злини. Въпреки че коптите са съсредоточени в една предимно мюсюлманска държава, каквато е Египет, коптска общност има и в Йерусалим, където се пази и една стара традиция - поклонниците, дошли в Свещения град, да се татуират. През 1956 година Джон Карсуел събира много от коптските образци (за някои от тях съществуват паралели в обширната християнска иконография) от дървените клишета на майсторите на татуировки в Йерусалим.

image

Доказателствата за правенето на татуировки в Новия свят се ограничават почти изцяло до етнографските бележки на ранните изследователи и находхите на фигури, чиято украса прилича на татуировки. В Северна Америка татуировките били широко разпространени сред местното население и имали почти същото културно, духовно и символично значение както и при другите култури. От Вирджиния до Калифорния и от Арктика до Луизиана мъже и жени си правели всевъзможни татуировки. От реалистични фамилни гербове и томахавки до абстрактни ивици и точки по брадите, повечето местни хора използвали татуировките, за да демонстрират идентичност и постижение, да се сдобият с духовна сила и закрила, да си осигурят вход към задгробния живот и да изцерят физическите си недъзи. Много малко от дълбочината на символиката и значението на тези татуировки е достигнало до наши дни. Изключение от правилото са татуировките на племената хайда и куакютъл, които живеели по северозападното крайбрежие на Тихия океан. Що се отнася до местните жители в Централна и Южна Америка в началото на ХVI век ранните изследователи били отвратени от образците на татуировки, които открили по тези места и в резултат на това разполагаме с много малко информация. Татуировките на ацтеките, маите и инките най-вероятно са били сложни и реалистични, понякога са показвали постижения, но може би са се използвали и като наказание.
Самият Чарлс Дарвин в "Произходът на видовете" казва: "Няма една велика държава от полюсите на север до Нова Зеландия на юг, в която местните жители да не си правят татуировки." И въпреки че от написването на тези слова е изминал повече от век, те звучат по-вярно отвсякога, подкрепени от непрекъснато увеличаващия се брой изследвания, история и тълкувания. Древните и съвременните народи по целия свят използват татуировките като средство за постигането на безброй цели. Въпреки че татуирането в момента преживява истински ренесан, ясно е, че ние сме част от една много продължителна традиция, чийто произход не може да бъде установен с точност, но която ще продължи и за напред.


~СИМВОЛИКА~

imageСимволите са трудно за разбиране изразно средство, особено когато са поставени завинаги върху човешката кожа. Макар понякога да изглеждат като таен и неразгадаем език, символите, използвани като татуировки, могат да бъдат разглеждани и тълкувани на много различни нива. Някои от тях съществуват от векове, други от холядолетия, а трети са възникнали току-що. Някои ще си останат напълно неразгадаеми за нас, докато други ще ни изглеждат повече като знаци и символи.
Символи ли са татуировките? Отговорът е "не". Наистина в съвременната традиция на модерното западно татуиране, както майсторите на татуировки, така и тези, които си ги поставят са склонни да придават на творбите си предимно философско и интелектуално значение. От лека ирония до черен до черен хумор, от пикантна до вулгарна, от фина и остроумна до откровено ексцентрична, татуировката на Запад, за разлика от останалите части на света, се използва като хумористично изразно сердство. Вероятно защото връзката с обредите и ритуалите на прехода е изгубена или пък защото се връща отново след дълго остъствие, татуировката
е с доста по-олекотен смисъл. Тя може да бъде изцяло декоративна или бунтарска, да стига донякъде, без да се взима много насериозно, и с радост да излиза извън рамките на общоприетото. В резултат някои от изображенията успяват да уловят нещо спонтанно. Да се опитваме да търсим скрито значение в тези татуировки, означава да преиначим тяхната същност и да стигнем до погрешни заключения.
В същото време по-голяма част от образците на татуировки в исторически и праисторически план са доста символистични - някои от моделите имат социална, емоционална и дори духовна натовареност. В много случаи е почти невъзможно да отделиш татуировката от по-голямото значение или преживяване, от което тя е само част. Въпреки това повечето от татуираните изображения попадат в една средна категория - между украсата и емблемата. Днес символите и мотивите от отминали културни периоди са се смесили и свързали по много нови начини. И тъй като светът ни става все по-здраво свързан и културните различия все по-разбираеми, символистичните и художествените елементи до голяма степен се припокриват. 

image

Някои от символите, които виждаме, особено тези, които непрекъснато ни се набивта на очи, с течение на времето са изгубили значението си, заменени от навлизането на писмеността или от съсредоточаването върху научното и логичното. Предишните цивилизации използвали силата на символите предимно в изкуството си, което било неразделно свързано с техните вярвания за такива важни неща като раждането, живота и смъртта. Те използвали конкретни преживявания, за да създадат символи с огромно значение, някои от които са достигнали и до нас.
Символите изникват и потъват в съзнанието ни и ние ги викваме, когато имаме нужда от тях. Символиката продължава да упражнява с пълна сила властта си в света на татуировките Но тъй като разгадаването на символите рядко ни се отдава от пръв поглед, търсенето на по-дълбоко значение става все по-целенасочено и задълбочено. И понеже увеличаващата се популярност на татуировките привлича все повече хора и едновременно с това обезличава до известна степен самите татуировки, инстинктивно се налага търсенето на мотиви, в които да се вложи лично значение...

www.nushostattoo.com

Категория: Изкуство
Прочетен: 8948 Коментари: 6 Гласове: 0
Последна промяна: 09.05.2007 16:28
imageВ края на Април лошото момче Роби Уилямс влезе в тату студио за refresh на старата си татуировка, която е на пръстите на дясната му ръка. Татуировката L-O-V-E не е единствената мастилена следа на певеца, освен нея певеца има тату на лъв на дясната си ръка с надпис BORN TO BE MILD, портрет на Краля Елвис и ръкав тип Таитянско Моко. Изглежда предишният пост, че иска кожа без мастило, е била просто поредната му прищявка.



www.nushostattoo.com  
Категория: Изкуство
Прочетен: 3452 Коментари: 2 Гласове: 0
lobe piercing 

imageСчита се за „бащата” на всички пиърсинги. Най-лесното за пробиване място по човешкото тяло и има най-висок процент на успеваемост. Lobe пиърсингът може да бъде разширен, което често се практикува в настоящето (флеш). 

Зараства напълно за : от 3 до 6 седмици.
 
И помнете – НИТО ЕДИН ПИЪРСИНГ, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ТОЗИ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ С ПИСТОЛЕТ!  

flesh (stretching) 

imageРазширяването на една дупка се нарича flesh (флеш). Това става постепенно, желателно е с не повече от 2мм на месец. Зарастването на флешове по-големи от 10мм е много малко вероятно. Рискът при този пиърсинг е да се намали драстично притока на кръв до разширените области, поради което може да се стигне до отхвърляне. Но ако разширяването е правено от професионалист, вероятността за това е съвсем минимална. При флешовете до 15-20мм пък тя е съвсем нищожна.  

dermal punch 

imageЦелта на punch е да се достигне до голям размер на дупката, като при флеша. При този вариант на разширяване обаче принципът не е на разтягане и удължаване на тъканите. Уголемяването на дупката става хирургично, чрез отстраняване на тъканта със скалпел. Зарастването е относително бързо и не много болезнено.ването е правено от професионалист, вероятността за това е съвсем минимална. При флешовете до 15-20мм пък тя е съвсем нищожна.  

helix 

imageТози пиърсинг се прави от външната страна на извивката на ухото. Всички пиърсинги в тази област могат да бъдат наречени хеликси. Дори индустриала (прочето по-надолу) минава през два хеликса. Хеликсът, както и всички други пиърсинги на хрущяла, зараства малко по-бавно от останалите пиърсинги. 

Зараства напълно за: от 1 до 12 месеца.  

anti-helix 

imageТой е като всички останали „анти” пиърсинги и именно затова се намира точно срещу хеликса.  









imagerook
 

Този пиърсинг се намира малко над трагуса. Колко лесно може да бъде направен този пиърсинг зависи от анатомията на ухото ви. Прави се по лесна процедура с помощта на професионален пиърсър. 

Зараства напълно за: от 2 до 12 месеца.  

daith 

imageНамира се точно над трагуса. Двата пиърсинга са много сходни помежду си. Прави се през дебел слой хрущял, което прави пиърсинга рядко сполучлив. Интересното при него е, че при пробиване има минимална болка. 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е да го държите чист и стриктно да спазвате инструкциите по подръжката  

tragus 

imageТрагусът е дебел слой хрущял малко под rook пиърсинга. При пробиването на трагуса много хора се оплакват че чуват „пукащ” звук по време на процедурата, въпреки че не се случва всеки път. Този звук може да ви стресне, затова бъдете приготвени и се опитайте да се отпуснете. 

Зараства напълно за: от 2 до 12 месеца.  




anti-tragus 

imageКакто казахме по-горе, определението „анти” се използва за пиърсинги, които се намират точно срещу оригиналния пиърсинг, носещ това име. => Анти-трагуса се намира срещу трагуса, хрущялът, който е точно над меката част на ухото (lobe).  








snug
 

imageSnug пиърсингът минава през два пласта хрущял, което го прави по-болезнен и по-бавно зарастващ. Дали може да се направи или не зависи от индивидуалната структура на ухото на всеки човек и не е възможно при всеки.  












conch
 

imageВъпреки че тук има само един пласт хрущял, той е най-дебелият от цялото ухо. Болката е по-голяма, зарастването отново може да отнеме над 3-4 месеца. Хигиената му също е по-сложна, тъй като се намира вътре в ухото и изисква редовни грижи.  








industrial
 

imageИндустриълът е пиърсинг, които свързва две дупки с много дълъг барбел. Най-често срещаният индустриъл свързва хеликс с антихеликс.  









orbital
 

imageВ България е рядко срещан. Орбиталът е на същия принцип като индустриъла - 2 дупки, през които минава една обица, която при орбитала е халка.  













www.nushostattoo.com
Категория: Изкуство
Прочетен: 25383 Коментари: 13 Гласове: 0
Последна промяна: 04.05.2007 12:20

Vertical 

imageВъв вертикално положение, може да бъде разположен по цялото протежение на веждата. Предразположен е към миграция, защото е повърхностни(surface) пиърсинг. Пробиването е малко болезнено. За по-бързо заздравяване и предпазване от възпаления, 2 седмици се маже с антибиотик – гентамицин, банеоцин и т.н. Добре е да се маже също преди и след баня, за предотвратяване на инфекции. 


Horizontal 

imageСъщо може да се направи по цялото протежение на веждата, но е хоризонтално разположен. Важи същото като за вертикалния. И двата вида пиърсинг заздравяват напълно за от 6 до 8 седмици, но допира до различни предмети и бактерии може да направи процеса по заздравяване по-дълг или да доведе до миграция. От гримовете и другите козметични продукти също може да се стигне до миграция. 


imageИ двата вида пиърсинг заздравяват напълно за от 6 до 8 седмици, но допира до различни предмети и бактерии може да направи процеса по заздравяване по-дълг или да доведе до миграция. Гримовете и другите козметични продукти също могат да раздразнят пиърсинга, ако не е заздравял и да се стигне до миграция. 


Anti
 

imageВъпреки че обицата не се слага на веждата, този пиърсинг спада към тази група. Намира се под очната орбита, точно на върха на скулите. Повърхностен е, и има много по голяма вероятност за миграция от вертикалния и хоризонталия пиърсинг, дължащо се на недостига на кожа в тази област на лицето. 


Bridge
 

imageХоризонтален повърхностен (surface) пиърсинг между очите. Понеже повечето повърхностни пиърсинги мигрират, този пиърсинг трябва да бъде направен с много грижи от професионален пиърсър. Не пречи за носенето на очила. 
Напълно зараства за: от 8 до 12 седмици.


Подходящи бижута: 

image

www.nushostattoo.com

Категория: Изкуство
Прочетен: 20696 Коментари: 32 Гласове: 0
Последна промяна: 02.05.2007 10:32

imageОбицата на устната е вид пиърсинг, който преминава през устната, или, по-често ОКОЛО устните, включително бузите. Начините за модели и комбинации са изключително разнообразни.

Пиърсингът на устната заздравява сравнително бързо, макар че по време на заздравяването трябва много да се внимава с неща като храна, цигари, алкохол.  

Възможни здравни проблеми 

imageПовечето пиърсинги там имат потенциала да увреждат зъбите и емайла им, както и венците. Това се случва най-често при непрофесионално пробиване, затова ви молим – ПРОБИВАЙТЕ СЕ ВИНАГИ ПРИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ !
Също така по време на заздравяването неща съдържащи алкохол трябва да бъдат избягвани, защото могат да създадат много лоши последици.
Първите 1-2 седмици оралната любов и целувките също трябва да се избягват, за да не се стигне до инфекция.
Напълно заздравява за: около 4 седмици  

Видове 

Пиърсингите на устната могат да бъдат поставени навсякъде около устата. Пиърсингите на различните места имат различни наименования: 

Labret 

imageТой представлява пиърсинг под долната устна, като отвътрешната си страна има поставена плоска повърхност (дискче), и винт от външната страна (конус, топче, кубче, зарче, динозавърче или каквото вие си пожелаете..). Той също може да бъде централен или страничен. Някои хора предпочитат наименованието lowbret, когато обицата е разположена по-надолу. 

В повечето случаи по-подходящо бижу за лабрет се явява халката, тъй като не осъществява никакъв контакт с венците и вредното действие е сведено до минимум, ако не до нула. 

Vertical labret 

imageВертикално разположен пиърсинг, който минава през устната, и завършва под нея. Желателно е да се използва халка или обица с извит щифт. Използването на прав такъв би увеличило до доста голяма степен опасността от отхвърляне. Заздравяването може да отмеме до 8 седмици. 


Horizontal
 

imageС хоризонтално поставен щифт, минаващ през устната, най-често долната. Много рядко срещан пиърсинг. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО извит щифт!! Процесът на заздравяване и при този пиърсинг е по-дълъг - 4 до 8 седмици. 





Lip plate
 

imageОсвен, че е възможно да се направи дупка в областта около устната, тази дупка може и да се разшири рез разтягане. Обичайното бижу за този пиърсинг представлява тапа, която се поставя в разширената вече дупка. Рядко срещан пиърсинг, труден за поддържане по време за заздравителния процес.
Увеличаване размера на дупката може да се стигне и по хирургически път, чрез отстраняване на определено количество тъкан. Този процес е необратим. 

Monroe & Medusa 

imageРазликата между монро, медуза (още наричан "филтрум") и обикновения лабрет е единствено в разположението.. Докато лабрет може да се нарече всяка обица, намираща се под долната устна, при обиците над горната е по-сложно. е, не чак толкова.. Медузата се намира над горната устна, точно в средата. Монрото (понякога наричано мадона) е или вляво, или вдясно. Тези два пиърсинга заздравяват за същото време, за което и обикновения лабрет. Изискват и същите грижи.

www.nushostattoo.com

Категория: Изкуство
Прочетен: 39107 Коментари: 46 Гласове: 1
Последна промяна: 01.05.2007 09:45
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6385615
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!