Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Всичко за татуировки, бодиарт, пиърсинг и модификации върху човешко тяло...
Автор: tattoo Категория: Изкуство
Прочетен: 6388959 Постинги: 520 Коментари: 1324
Постинги в блога от 16.07.2008 г.
image

Алергична реакция


Алергията представлява прекалената защитна реакция на имунната система към субстанция, която не застрашава пряко тялото(алерген). Стараейки се да се отърве от алергена, тялото изпуска прекалено много протеин, наречен хистамин. Симптомите са познати като алергична реакция.

Реакциите биват от леки до животозастрашаващи и се появяват при контакт с алергена. Леките реакции могат да са сърбеж или лек локален обрив. Острите реакции могат да бъдат заплаха за живота ви и изискват незабавна лекарска намеса. Те са познати като анафилаксия или анафилактичен шок, и симптомите се проявяват изключително бързо. Те биват сърбеж, потене, обриви, втрисане и в най-лошите случаи затваряне на дихателните пътища.

Острите реакции изключително рядко се срещат при пиърсинг и телесни модификации.

Алергични реакции се появяват от метали, използвани в бижутата(много хора имат хиперчувствителност към никел, често срещан в некачествените обици), почистващите продукти, антибиотици или дори реакции към марли/лепенки.
 
Често срещани алергии в областта на телесните модификации:

Алергии към метал(най-често никел)
Алергии към дезинфекциращи препарати, използвани при татуирането и пиърсинга
Алергии към мастило(реакция към мастилата за татуиране)
Алергии към лейкопласт
Алергия към латекс(често срещан проблем както при клиентите, така и при пиърсърите/татуистите)
Алергия към обезболяващи(възможна е реакция към упойки, ако такива се ползват)
Алергии към антибиотици(ползват се често за лекуване на инфекции, свързани с пиърсинг, както и при зарастването на татуировките, при някои се провявяват реакции)

Инфекции

Инфекциите представляват установяване на вредни микроорганизми в приемния индивид, възползващи се от хранителните вещества в неговите тъкани и застрашаващи неговото жизнено състояние.

Инфекциите са склонни да се разпространяват бързо и могат да бъдат опасни както за цели части и органи на тялото, така и за живота.

Забележите ли типичните за инфекция симптоми - зачервяване, горяща болка, гноен секрет, - трябва НЕЗАБАВНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ с вашият пиърсър или медицинско лице, които да ви предложат подходящо антибиотично лечение.

Реагирате ли бързо на проблема и вземете ли необходимите мерки, инфекцията може да бъде овладяна за по-малко от седмица.

Циреи

Това е твърдо и болезнено образувание. Най-често се причинява от стафилококова или друга бактериална инфекция. Най-често се появява на мястото, където обицата излиза от кожата и може да се появи при всякакви видове пиърсинги.Най-често се лекуват с топли компреси, въпреки че може да ги спукате и да оставите течността да изтече, като от пъпка.

Това обаче може да доведе до допълнително раздразнение, още бактерии в раната и повече проблеми. Компресите могат да се правят с билки или физ.разтвор, както и намазване с антибиотик по 2 пъти на ден.

Ако циреят се спука, кървенето е добърк знак, защото по този начин изтича и гной. Лекарят ви може да ви предпише антибиотик на хапчета. Лечението продължава от 10 до 30 дни.

Проблеми при флешове на ухото

Най-честите проблеми при разширените дупки са следствие на прекалено бързо и рязко преминаване към по-голям размер. При не напълно зарастнали дупки и огрмен скок към по-голям размер (или и двете в комбинация) тъканта често се разкъсва и се получават малки разрезчета в дупката.

Ако не се взимат незабавни мерки (намаляване размера на обицата, промивки и компреси с физиологичен разтвор с цел предотвратяване инфекция), това може да доведе до образуване на голямо количество излишна тъкан, излизаща извън дупката, с не особено добър външен вид. Случи ли се това, веднага сменете обицата с няколко размера по-тънка и мажете с масло от маслина, лавандула или друго подходящо, каквото намерите, с цел да омекотите тъканта и тя да спадне.

Добра идея е и да приложите някакъв натиск върху нея, но НЕ Я ЧОПЛЕТЕ! Хирургическото й премахване също е възможно, но единствено от професионалист.

Подобна процедура, извършена от неопитен човек, би могла до влошаване на положението, образуване на хипертрофна тъкан, която се маха единствено на хирургическата маса.Намаляването на количеството кръв до тъканите при разширените дупки винаги е намалено, но "умирането" на вашето ухо лесно може да бъде преодоляно.

Отново е изключително важно ДА СЕ РАЗШИРЯВА БАВНО, да се носи подходяща обица, която не стяга ухото и която позволява кръвта да достигне навсякъде. Липсата на кръв, която да снабдява клетките с нужните вещества означава сигурната им смърт.

Забележите ли нещо нередно, веднага намалете размера на обицата. За да предотвратите подобен проблем, разширявайте бавно и водете здравословен начин на живот.

Синини

Появяването на синини след пробиване е ако не често срещано, то нормално явление, вследствие засягане на малки кръвоносни съдове, както от иглата, така и от форцепса, ако е стегнат прекалено много.

Синините обикновено не са големи, изчезват за седмица-две и не са повод за притеснение. Най-често се получава при пиърсинг на веждите и гениталиите, въпреки, че е възможно при пробиване на всяка част на тялото.

Белези

Как се получават белезите (цикатрикси)?

Белезите(цикатрикс, ръбец) са новообразувана съединителна тъкан, която замества нормалната кожна струнтура на мястото на нараняването. Получават се най-често след прекарано кожно забоялване или при нараняване на кожата, при което са засегнати епидермиса и дермата (по-дълбоко разположения слой на кожата). При такова увреждане раните зарастват вторично и се образува белег.

Големината на белега зависи от вида и дълбочината на нараняването, а цветът - от давността му. В началото белезите са розови или червени, а с времето избледняват до бяло. Тази тъкан е богата на кръвоносни съдове и нерви, поради което белезите обикновено са по-болезнени или с по-малка чувствителност от останалата част от кожата.

Белезите биват атрофични (на нивото на кожата, след акне, изгаряне, измръзване) и хипертрофични (над мястото на нараняването, с червен цвят).
По-особена разновидност на белезите са келоидите. Те представляват туморовидно разрастване на тъканта над нивото на кожата и са извън мястото на самото нараняване.

Лечението на белези се провежда задължително след консултация с дерматолог. При хипертрофични белези се използват кремове или гелове, горене с течен азот или инжектиране на хидрокортизон. Понякога след хирургическа намеса келоидите рецидивират. Това може да се избегне като се предпишат препарати, които предотвратяват повторното появяване на келоида.

www.nushostattoo.com
Категория: Изкуство
Прочетен: 3842 Коментари: 1 Гласове: 0
Последна промяна: 16.07.2008 10:54
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388959
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!