Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2012 03:04 - Гърция... н€вротично, или драхматично..?!
Автор: borsi Категория: Бизнес   
Прочетен: 7857 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 04.06.2012 09:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гърция... н€вротично, или ₯ахматично..?!

Връщането на драхмата би било една от най-големите финансови грешки в историята на света, но както знаем политическата глупост рядко има граници, за това, въпреки, че не вярвам много във връщането на гръцката валута, нека разгледаме как би се развила тя в търговски план. Ако, или когато политиците най-накрая решат, че Гърция трябва да напусне еврото, изхода може да се случи толкова бързо, че банкнотите на "новите драхми" може да не бъдат отпечатани във времето, толкова ще е кратко то. Според повечето анализатори новата стара гръцка валута почти със сигурност ще е катастрофа веднага в стойност, след като, е издадена. Лично аз се съмнявам силно, че това ще направи много по-конкурентна гръцката икономика, както вече съм писал и казвал - обезценяването въобще не е панацея. Напротив, често влачи много повече проблеми. Краткосрочните последици биха били брутални, но мисля, че валутния колапс който очакват всички, може и да не се състои, или поне не веднага.

image

Първо, нека имаме предвид, че 80-90 % от гръцкия народ ни най-малко не смята да се разделя с Еврото и не иска връщане към драхмата точно поради страховете от нейното обезценяване. Представете си, че в продължение на десетилетие сте спестявали пари и в един момент някой ви казва “Парите ти ги няма, ето ти едни нови банкноти вместо тях.” – Вероятно ще изпаднете в ярост, а гърците не си поплюват и като се ядосат и ще търсят да линчуват някого. Социалните вълнения ще са неизбежни и който го допусне не би разчитал мисля и седмица на електорална подкрепа от страна на 80-90 % от избирателите и техните семейства. Положението би било наистина революционно, във всеки смисъл на думата. На теория няма разпоредба, съгласно договорите на ЕС, другите държави в Европа едностранно да изгонят един от членовете от зоната си. Но в действителност, те биха могли ефективно да се замразят Гърция чрез затваряне на достъпа до кредитиране на Европейската централна банка. Това може ефективно да принуди Гърция да издава собствена си валута, тъй като няма да има друг начин за да задвижи икономиката си. Тогава, някой кръгове в Гърция вероятно ще също се опитат да конвертират всички местни и може би международни дългове в новата и бързо обезценяваща се валута. Евро спестяванията, държани в гръцки банки, вероятно ще се деноминират в новата валута. Физически обаче евро банкнотите вече са в движение и вероятно ще останат, дори да се наложи да се пазари с тях в Гърция на черния пазар. В момента, Гърция е уплашена, а във финансовите среди има повече алчност отколкото страх (въпреки изявите), като изключим тези които отнесоха голямата тояга покрай редукцията на гръцките дългове. Спекулантите са наобиколили Гърция и просто чакат ₯ахматизацията за да атакуват новата валута, като е много вероятно да се заема гигантски позиции срещу нея.

image

Какви обаче са рисковете?!

Според Международния валутен фонд курсът на драхмата към еврото в петък бе 340.75 гръцки драхми (GRD) към Еврото. Тоест, ако сравним това с графиката на EUR/GRD (₯) на Европейската централна банка курсът не се е променил от времето на въвеждане на еврото, което е и очакваното. Всички ще очакват силно обезценяване. Първия въпрос който ще се зададе е при какъв курс ще бъде пусната драхмата? Ще бъде обеценена от самото начало? Възможно е, но това би ли довело до метежи в Гърция? Доста вероятно, или поне ще има високи рискове от нея. За мен е много по-вероятно ако се появи въобще, новата драхма да потегли около или малко над нивата изчислени от Международния валутен фонд и Европейската централна банка. Валутата ще е атакувана моментално, но мисля, че заради масовостта на атаката няма да постигне успех веднага. В случай, че се появи драхма и тя потегли от сегашните си нива, за мен е много вероятно още първите дни и часове да стигне до курс около 348 ₯ за 1 €.  
 
image

А след това? - За мен, след това ще последва изненадата, едно спадане на курса на еврото обратно до 340 ₯, а защо не и до 336 ₯ за 1 €. Това определено ще е изненада за голяма част от спекулантите заели позиция срещу драхмата.  

В Гърция не е извършена смяна на пари, за това и все още гърците не обръщат своите пари – те и без това са в евро, но подобно на Франция от 1926 г. износа на капитали е налице. Една не малка част от гърците са предпазили парите си по същия начин, ако те бяха в драхми и ги бяха обърнали в евро. Това няма да е и първата изненада в световната история на валутите. В далечната 1926 г. френският франк бил в изключително неблагоприятна позиция, а дупката в бюджета на Франция огромна. Страната била пред фалит на няколко пъти, а всички опити за спасяването и удряли на камък в съпротивата на самите политици и самите французи към ограничения. Доста позната и от днес картинка с днешна Гърция. Милиарди от спестяванията били изнесени в чужбина в очакване на колапса. Такъв обаче не последвал. Раймон Поанкаре тогавашният френски президент, ограничил бюджетния дефицит като, съкратил държавните разходи, консолидирал краткосрочните дългове и качили лихвата върху франка. В същото време от САЩ, банка Морган осигурила заем за френското правителство. Франкът вместо да се обезцени се качил. Само загубите на немски банки и спекуланти от не-девалвацита на франка били в рамер на 360 милиона златни марки.

image

Може ли да стане така? – За мен големите очаквания са заложили капана, в които много от валутните анализатори може да попаднат. Откриването на позициите може да бъде в такъв грандиозен размах, че да премести валутните курсове до посочените от мен нива. Другото за което се сещам е, че е много вероятно курсът да е вече обезценен, колкото се налага, а след въвеждането да станем свидетели на движение подобно на това след 16 март 1998 г. когато Гърция се присъединява към ERM след девалвацията на драхмата. Драхмата е обезценена с 14% в събота, което дава възможност на националната парична единица да се присъединят към ERM. Тогава обявения курс е 357 драхми за 1 ECU – днешното евро, след което драхмата се покачва до 321. Сегашния случай е обратен, но историята обича да си прави шеги. Не малко вероятно е от 348 ₯ за 1 € курсът да падне до 336 ₯  и едва тогава еврото да тръгне към по-високи нива спрямо гръцката валута. До тогава обаче, мнозина може да са пили по една студена вода.

Валутата е преди всичко избор на гръцкия народ, а не на пазарите. Също така и на европейските партньори на Гърция. Връщане към драхмата, би било според мен не само безсмислено и скъпо, но и твърде ретроградно за икономиките на Европа и Гърция.

image

FOREX (ФОРЕКС), АКЦИИ, ФЮЧЪРСИ 



Гласувай:
8



1. baskeret - съвсем скоро ще ти бъде отговорено на въпросите
04.06.2012 12:34
не ги разбирам тези икономически работи , но като гледам и слушам могат и да се проточат нещата . Защото нито гърците нито запада искат и могат да си признаят грубите грешки . А все го отнасяме ние . Дали този случай не изисква нестандартни решения ? Северна Гърция да мине митнически към България , а останалата част да получи статут на европейски Лас Вегас ? :)
цитирай
2. toshotoshev - Перфектен пост, браво на автора !
04.06.2012 12:49
Перфектен пост, браво на автора !

Ганьо - Балкански няма да го разбере, но това не е важно ...
цитирай
3. анонимен - истина!!!
04.06.2012 15:54
Само , че си мисля, че малко или почти не познаваш така наречения "гръцки народ"!
или ги познаваш, но не искаш да те съдят за антисиметизъм?
цитирай
4. alexs - И Европа и Гърция и България ще за...
04.06.2012 17:56
И Европа и Гърция и България ще загубят от въвеждане на драхма! Е отделни спекуланти ще спечелят! Много неща се правят точно обратно и задълбочават кризата
Рестрикцията или с други думи Икономията е майка на мизерията
Трябва да се харчи да се наливат пари в потребление и производство и да паднат лихвите да се откриват рабони места да се увеличават доходите да се инвестира в производство
Сега не е изгодно да се печели от производство на блага а от лихварство е изгодно и това съсипва всичко..
цитирай
5. raders - Само, че си мисля, че малко или почти ...
04.06.2012 20:48
анонимен написа:
Само , че си мисля, че малко или почти не познаваш така наречения "гръцки народ"!
или ги познаваш, но не искаш да те съдят за антисиметизъм?


Бе аланкоолу, тук се говори за икономика, а не за етноси
цитирай
6. анонимен - Динков
04.06.2012 23:32
Не съм сигурен, че въвеждане на драхмата ще е от файда за Гърция, въпреки някой ползи най-вече за конкурентоспособността на производството. А те ако се сетят, че за да имат трябва да работят, имат шанс да се оправят, но и задължително ако искат да задържат еврото трябва да си съкратят държавните разходи, да намалят администрацията, да намалят заплатите, много болезнено но трябва да свикнат с намалени пенсии, а дори да ги намалят още, да увеличат пенсионната възраст все лоши неща, но те са неизбежни. И всичко това за немалък период от време. Трудна история но не и невъзможна. Е лесно се взимат пари когато има кой да ги дава, но трудно се връщат и то с лихвите.
Ицко
цитирай
7. momchil - Смяната ня валутата сама по себе си е ...
06.06.2012 23:33
Смяната ня валутата сама по себе си е напълно безссмислена. Все едно да започнеш да мериш ръста си вместо в метри в футове. Вместо да си само 1,83м ще бъдеш цели 6 фута. Единственият смисъл на новата валута е реално намаляване на доходите и ограбване на спестяванията.
цитирай
8. анонимен - !
10.06.2012 19:48
http://www.marketoracle.co.uk/Article34977.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: borsi
Категория: Бизнес
Прочетен: 5984359
Постинги: 957
Коментари: 3981
Гласове: 7086
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031