Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2007 15:42 - Татуировката през вековете - nushostattoo.com
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 2228 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.03.2007 15:45


imageКато художествена форма, татуировката е толкова краткотрайна като непосредствения живот, който я притежава.

Живописта в пещерите, скулптурите и архитектурните работи всички те имат по-дълга продължителност на живота и предават културата на цивилизации, които отдавна са изчезнали.

Тату изкуството ни разказва за изкуството въобще. То е било погрешно разбрано или дори отхвърляно. Към този вид изкуство се заражда голям интерес след завръщането на пътешественици като Марко Поло и Джеймс Кук.

imageВажна е  етнографската работа върху историята на татуировките, отнасяща се към  примитивните народи, живящи в различни краища на земното кълбо. Трудно е да се обясни как по едно и също време в различни краища на света хората са се татуирали. Дарвин е написал: "Няма нито един народ на земята, при който да не се среща този феномен."

 В течение на вековете техниката, с която се пигментира кожата не подлежи на съществена промяна. В зависимост от състоянието на развитие и степента на изобретателността на народите, настъпва голямо изменение в качеството. Качеството зависи от 2 неща - от една страна използване на висококачествени тату инструменти (машинки и бои) и от друга страна естетическият усет на татуиста. Крайният резултат - гладка татуировка с тънки линии.

imageАко  поемете риска да не се татуирате в студио може да Ви очаква следното - употреба на прекалено голямо количество пигмент върху кожата, не правилното проникване на иглите под кожата, (твърде грубо) води до оставяне на белези, разкъсани мускулни влакна и артерии. Затова Ви препоръчваме да не поемате излишни рискове, а да се татуирате само в професионални тату студия.

 В древността е имало доста интересни и нестандартни начини за татуиране. Например при Маорите (Нова Зеландия) е било разпространено татуирането на  лицата чрез дълбоки набождания. Един от най-удивителните начини за татуиране са притежавали Ескимосите: с помощтта на игла и цветен конец те буквално са се зашивали (рисували) под кожата. За Маорите също е характерно, че не са правели никакви опити да изобразяват реалистични образи върху кожата си.

imageДизайна на татуровките се е състоял в това, че от различни прости очертания се е сформирало едно хармонично цяло. По такъв начин цели повърхности от тялото са били покрити с очертания: от ръката (от китката до рамото) и двете бедра (от коленете до слабините), продължавайки върху лицето, което се завършва с няколко линии.

При някои други методи кожата предварително се разделя на зони. Тези области се запълват с фигури (предимно гущери) или прости форми като диамант, кръг и звезда. Друга по-точна техника за рисуване на линии и криви е била с помощта не на игла, а на остри камъни. Някои народи (като Бирма, Камбоджа и Тай) пробиват кожата си с дълга остра точка (подобно на игла за бродиране).

imageТази техника позволява сложни татуировки съставени от дълги редове от точки, спирали или други форми. Хората в Европа са я използвали в древни времена и все още се използва при някои индианци в Северна Америка. Тази техника е приложима при т. нар. "тату писмо", което е много разпространено в целия Индокитай. Там хората използват т. нар. длето или техника на гребена: ред от игли или парчета от слонова кост, които са добре подострени и са закрепени за края на една дръжка. Това пособие прилича на гребло. При създаването на татуировката върху дръжката на пособието се удря с чук с бързи движения.

За да се получат равномерни и правилни дупки "асистента" на татуиста опъва кожата. В ръцете на професионалист това става много бързо и ефективно. 


www.nushostattoo.com



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6396347
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!