Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2007 10:04 - Татуировка ли? Какво е това? част III От Богдан Русев
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 6718 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 09.04.2007 10:06


Татуистът изглежда точно така, както си представям истинския татуист: висок, мрачен, облечен в черно и мълчалив. Човек, на когото можеш да довериш кожата си, за да те прекара през ада на болката и да те изведе оттам по-красив. Затова пък е съгласен да ми обясни как действа машината за татуиране. Точно като шевна машина. Иглата ти нанася високочестотни пробождания [80-100 в секунда], които достигат до подкожната тъкан, и същевременно полага в тях мастилото. Всичко по машината е хромирано и изглежда хладно, ефективно и готово да ми причини болка.

image

Той хич не ме успокоява, като ми дава да подпиша някакво съгласие, че доброволно съм се подложил на татуиране. Подписвам се под документ, една от клаузите на който гласи, че никой няма право да бутне студиото с малкото си пръстче, ако умра по време на татуирането или в резултат от татуировката. Питам го имало ли е такива случаи. Нямало е. Всъщност в цялата му кариера не е имало дори случай на човек, който да се откаже по време на татуирането, защото го е хванало шубе.

imageДоговорът просто е едно от нещата, които са задължителни във всяко легално студио. Както и здравният сертификат на работещите в него ( в разрез със зловещите ми очаквания се оказва, че най-големият кошмар на татуистите всъщност е хепатит Б, а не СПИН ), еднократните игли и гумени ръкавици. Татуистът ми обяснява, че той има най-голям интерес да поддържа стерилна хигиена на работното си място. Звучи смислено. Както и инструкцията за поддържане на татуировката, която ми повтаря два пъти. Въпреки че мастилото се нанася подкожно, върху прясната татуировка се образува тънка коричка, която е изключително важна за запазването й. Коричката се маже с Гентамицин 4-5 пъти на ден, докато падне - обикновено не повече от седмица.

imageВ първите 24 часа татуировката не трябва да се мокри, а след това преди къпане обилно се намазва с плътен вазелин, за да се предпази от досег с водата. В противен случай коричката пада преждевременно и цветовете избледняват. Имам чувството, че ще я намразя тази коричка.

За всеки случай го питам и какво да правя, ако все пак реша да махна проклетото нещо от кожата си. В Медицинска академия вече имало специален лазер за това и повечето татуировки падали след няколко дълги, болезнени и скъпи сеанса. Ами добре. Дай да я правим тогава.
 
Изборът на дизайн е второто основно препятствие в татуирането. В идеалния случай художникът на татуировката разговаря с клиента и двамата заедно проектират бъдещата рисунка така, че да му/й пасне максимално. Аз вече имам доста избистрена идея, така че не ми се налага да ровя в каталозите. В каталозите така или иначе има само глупости, така че помага да си готов с идеята, преди да влезеш в студиото.
Помага да имаш и висок праг на болката, особено докато ти я правят.

imageПовечето шамански практики изхождат от убеждението, че татуировката е вид жертвоприношение на божеството или стихията, символът на които рисуваш върху себе си. Кръвта и болката, които им посвещаваш, осигурява контакта с тях по-късно - все едно сам се белязваш с дамга, която те определя като член на култа към въпросната сила. Същото е при маорите, където татуировките отбелязват принадлежността ти към племето и досегашния ти духовен живот със степента на просвещение, която си достигнал; както и при Якудза, където татуировките са своеобразни пагони за мястото ти в йерархията на кобуна.
Вече е почти готова. Чудя се в кое племе се записах току-що. 

Може би това, в което условието за принадлежност е отказът да принадлежиш към всяка възможна съществуваща организация. Най-свободното племе на света, пръснато по всички континенти и сред всички субкултури. Вече съм едно както с ескимосите, така и с берлинските рейвъри. И единственият ни ритуал ще бъде леката усмивка, когато видя друг човек с татуировка.

image
 
Защото вече знам какво е. Татуирането е просто поредния начин да покажеш, че всички сме еднакви в различността си.

www.nushostattoo.com


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. openeyes - Звучи страшничко :) Не знаех, че ...
09.04.2007 10:48
Звучи страшничко :)
Не знаех, че туиоровката има религиозен произход
цитирай
2. kanela - тфа от егоист
11.04.2007 13:17
яко... X)
обичам татуировки <3

цитирай
3. анонимен - hi
26.07.2009 11:34
emi men me tatuiraha s nqkvo novo mastilo i mi kazaha 4e nqma problem da se kupq oba4e kato se izkupah i seha posledniq mi qroglif ot tattoto izblednqva za6to taka :S
цитирай
4. dobrin - emi predi 6 dena se tatuirah i tozi ...
26.07.2009 11:48
emi predi 6 dena se tatuirah i tozi koito me taturia kaza 4e nqma problem ako se kupq ili se pokazva na slunce 6toto bilo s drugo mastilo na koeto nemu pre4ilo.. oba4e sega 4ast ot tatuirovkata mi izblednqva i nemoje da hvane kori4ka :S kakvo da pravq
цитирай
5. dobrin - hi
26.07.2009 11:48
hi
цитирай
6. анонимен - tattoo
04.08.2010 20:08
nqkoi da znae ot kade moga da si kupq igli za tattoo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6395187
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!