Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2007 10:38 - ТАТТОО - мания, мода, фетиш - nushostattoo.com
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 13569 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 20.04.2007 10:02


Мания,мода,фетиш или садо-мазо преживяване!?Историята на татуирането започва от древни времена,а присъствието му в днешното ежедневие е доказателство за изключителната популярност на това явление.Къде се правят татуси,какъв е най - подходящият модел за теб,кога е най - добре да се направи татуировка и много друга полезна информация ще намерите тук.

image

През цялата история и праистория на човечеството, простираща се хиляди години назад, умишлено сме оставяли трайни следи върху кожата си. Причините са безброй: ритуали на прехода, предпазване от зло, израз на принадлежност към дадена група, доказателство за социално положение или богатство, лечение, разкрасяване, спомен и дори гаранция за преминаване в отвъдния живот. В основата на всичко това стои негласното разбиране, че татуировките имат определено значение. Понякога то е общо, както в случая с желанието за красота и привлекателност, друг път е специфично, например демонстрирането на семейна принадлежност. И в двата случая обаче татуровките са изразни форми.

image

В различните държави по света съществуват най-разнообразни форми на татуиране. Мотиви, цветове, инструменти, обстоятелства и значения се променят според страната и човека. По-близкото изучаване и по-задълбоченото изследване на детайлите в този обичай разкриват наличието на огромно разнообразие. В същото време обаче татуировките могат да бъдат видяни и от разстоянието на отминалото време и натрупаните сведения в историята на татуирането и етнографията. При една по-отдалечена гледна точка изпъкват доста поразителни прилики и модели както във времето, така и в пространството, а това говори за наличието на обща, дори изначалана практика. Разбира се, не всичко във вселената на татуировките подлежи на дълбок анализ или е изпълнено със значение. В действителност може никога да не разберем какво е означавало или означава татуирането за някои народи и техните култури. Дори днес има толкова особени или лични изображения, които не могат да бъдат обяснени. 

image

Освен това някои хора просто не придават символично значение на татуировките си, няма и защо да го правят. Въпреки това повечето народи и култури по ред причини влагат в рисунките върху кожата по-дълбок смисъл. Татуировките могат да бъдат външен белег за вътрешно преобразяване, да привличат щастието или да са израз на вярност, любов, а понякога дори и омраза. Те могат да бъдат причудливи, иронични или да напомнят както за тъжни, така и окуражаващи събития. Изпълнени със съдържание, те често са богати на символи, дават поглед към нашето общо и различно минало и към цялата гама от емоции и преживявания, които ни подтикват да продължаваме напред.

image

За съжаление не знаем нито къде, нито кога е възникнало татуирането, защото археологическите и историческите сведения за повечето форми на рисуване върху тялото са непълни. Въпреки че скелетите могат да се превърнта във вкаменелости и да се запазят в продължение на десетки и хиляди години, човешката кожа се съхранява само ако умишлено или случайно е била мумифицирана. Като имаме предвид простата техника и широко разпространените доказателства по всички краища на света, вероятно тази ритуална практика се е развивала независимо, и то по различно време на различните места. Знаем също така, че в някои части на света, тя се е разпространявала сред народи, живеещи в съседство.

image

Най-ранните сведения за татуирането са и най-неясни. По време на археологически разкопки в Европа са открити артефакти, датиращи от късния палеолит (38 000 - 10 000 пр. н . е.), които приличат на дупчещи инструменти и лули с пигмент. Острите игли от кост, които вероятно са служели за дупчене на кожата, може да са се използвали и като шило. До костените сечива са открити глинени и каменни фигури с издълбани по тях рисунки, които най-вероятно представляват татуировки. Не е изключено сечивата да са били използвани и за направата на самите фигури. Но като се вземе предвид художествения стил и достиженията, характерни за палеолита (например прочутите скални рисунки в пещерата Ласко), и древните корени на татуирането в различни краища на света, има всички основания да се предположи, че хората през епохата на палеолита са се татуирали. Татуираните мумии предоставят най-ранните конкретни доказателства за наличието на татуировки. Те са открити в различни части на света - от Нубия до Перу. Най-забележителните татуирани мумии са добили известност не само заради татуировките си, но и заради необичайните обстоятелства, при които са били открити. Може би най-прочута е мумията на бронзовия човек, известен повече като Оци - кръстен на ледника в Алпите, където бил открит.По време на 21 -та династия (2160 -1994 пр. н. е) в Египет живяла жена на име Амонет, жрица на богинята Хатор в Тива, която била татуирана с точки, подредени в успоредни линии. Някои от тези татуировки са по горната част на ръцете, но повечето са направени по корема, в извити и елипсовидни линии под пъпа - рисунък, смятан за проява на чувственост.

image

Някои от най-интересните татуирани мумии датират от желязната ера в Сибир и са част от културата на Пазириките - номадско племе от конници, ловци и воини, което живеело в степните райони през VI-II век пр. н. е. Открит е мъж, най-вероятно вожд, придружен от пищни погребални дарове. Той е богато и изкусно татуиран с фигури на различни фантастични и реални животни като овни, сърни и риби. Някои кръгови татуировки по гръбнака странно напомнят на тези на Оци и не е изключено да имат терапевтичен характер. Подобно погребение на млада жена от същото племе е открито на Сибирското плато. Тя също е придружена от изкусно измайсторени богати дарове, като ръцете й са татуирани с подобни фигури. Разнообразните фигури в тези няколко ранни примера само намекват за огромния брой татуировки, които се срещат днес. Предназначението на татуировките, макар и неизвестно, вероятно е било различно. Но поне в някои от тях е скрита дълбока символика. Най-ранните татуировки, запазени върху човешка кожа, представляват абстрактни фигури, съставени от точки и чертички, като първите реалистични изображения са на животни. Вероятно не е съвпадение, че татуировките с образ на животни и до днес са най-популярни. В по-ново време можем да проследим развитието на татуирането в почти всички краища на света. Една от най-ранните срещи на Западната култура с татуировките се състои в Полинезия.

image

Според речника на Мериам-Уебстър думата татуировка - със значение на цветно изображение върху кожата, навлиза в английския език през 1777 година. Въпреки че произходът й остава неясен, бихме могли да проследим вероятния източник. От записките на капитан Джеймс Кук, останали от експедицията му до южните части на Тихия океан, знаем, че е имало таитянска дума "татау", която означавала "бележа". Думата "татуировка" обаче е съществувала 150 години преди Кук и неговото пътешествие. Интересното е, че първоначално тя е означавала бързо ритмично потропване и терминът се е използвал от военните, а също и от Кук и неговия екипаж в смисъл на сигнал за обяд. Съвпадението е породено от факта, че при правенето на татуировки се чувало бързо почукване, тъй като островитяните удряли иглите с пръчка, за да вкарат мастилото под кожата. Въпреки че таитяните го наричали "татау" и Кук го изписал по същия начин, вероятно по-късно той и хората му заместили термина със сходна по звучене дума от собственото им ежедневие. От времето на ранните морски пътешествия до ден-днешен обичайната практика на татуиране в Полинезия впечатлява западните хора, и то съвсем основателно. Татуировки се правят на повечето от островните групи в южната част на Тихия океан. На Хаваите, Маркизките острови, Самоа, Борнео, Нова Зеландия, Маршалските острови, Хаити, Меланезия, Микронезия, Великденските острови, Фиджи, Тонга и къде ли още не, татуирането е достигнало изключителни висоти, като чрез него се разпространяват много общи черти между различните култури.

image

В някои части на света все още се правят традиционни татуировки. Непал, Северна Африка, Индия и Йерусалим са местата, в които са открити и съхранени подобни образци. В Непал хиндуистките божества са неизменна тема заедно с птиците и цветята. В района на Гуджарат, Северозападна Индия, татуировките представляват типични комбинации от точки и символи, оформящи изображения, които имат за цел да осигурят плодовитост, да пазят от лоши очи и да защитават от всякакви злини. Въпреки че коптите са съсредоточени в една предимно мюсюлманска държава, каквато е Египет, коптска общност има и в Йерусалим, където се пази и една стара традиция - поклонниците, дошли в Свещения град, да се татуират.

www.nushostattoo.com


Тагове:   Мания,   мода,


Гласувай:
0



1. анонимен - Мания, мода, фетиш или садо-мазо преживяване!?
06.05.2008 17:30
"Мания, мода, фетиш или садо-мазо преживяване!?"

Повечето любители на татуировките, които познавам започват да размишляват по темата едва след като са си направили поне няколко. Иначе казано изпадат във философстване постфактум.

Струва ми се, че напоследък татусите се превърнаха от моден писък в модна истерия - поне половината момичета си татуират декоративен мотив на бицепса или на талията, etc. Като ги попиташ защо, най-често отговарят: "Ами така ми харесва!".
Сигурно смятат, че като копират приятелките си ще впечатлят отраканите батквоци. Аз поне не виждам по-дълбок мотив в поведението им.

Аз имам много семпла татуировчица на венериния хълм, но не обичам да я показвам. Знаят само няколко приятелки и разбира се приятелят ми. Харесва ми мисълта, че той е единственият мъж, който знае за нея. Интимно и възбуждащо едновременно...

Бих искала да прочета повече за татуировките като фетиш.
Според речника на този сайт за BDSM:
http://espressivo-club.com/rechnik_search.php?duma=body+modification&search=
различните форми на body modification като "пиърсинг, ритуални татуировки, дълбоки белези от телесни наказания" (които според мен са си пак вид маркиране) са си сериозен фетиш също като кожените дрехи (обожавам ги! хи-хи :) и играта на власт и подчинение.
За съжаление там не намерих повече по темата :(
Любопитна съм, колко от хората се възбуждат от татусите на интимните си половинки и дали го споделят с тях?

Поздрави и едно голямо браво за блога!
Бренда
цитирай
2. анонимен - beb4etoooo
07.04.2009 20:12
mnogo sa grozni
цитирай
3. анонимен - Uggs
26.10.2012 00:34
ycjknmzmc
http://www.buybootugg.com/ Ugg Boots
http://www.uggboots-discout.com/ uggs outlet
http://www.cheapbootugg.com/ Ugg Boots Sale
http://www.uggboots-winter.com/ uggs outlet
http://www.winter-uggboots.com/ Cheap Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/ uggs for sale
http://www.backuggboots.com/ Ugg Boots
http://www.uggbootstoback.com/ Cheap Ugg
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs Outlet
http://www.discountbootsale.com/ uggs for sale
http://www.shoesforwinter.com/ Cheap Ugg
http://www.bootsonline-ugg.com/ Cheap Ugg
http://www.bootoutletssale.com/ Uggs Sale
krtjmjrkh
<a href=http://www.buybootugg.com/#sxovgyijp>Cheap Ugg</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#ncooaxhyh>uggs for sale</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#kvznaqvrg>Uggs</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#cwehsvnxo>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#vubewttom>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#lzwmhizxb>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#qswugwoji>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#sdjkknvgk>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#lbxgvsiuw>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#syjcvfbst>Uggs</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#ufuzercpw>Uggs</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#ssvuyorio>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#uapgseyuf>Cheap Ugg Boots</a>
prcsdjags
<a href=http://www.buybootugg.com/#muqizmakd>uggs for sale</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#gsksqsboc>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#olxbkkymz>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#pcyyeuiog>uggs for sale</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#jpkbjggds>Ugg Boots Sale</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#mtbtbqmws>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#jtcenekns>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#nexnwdmvu>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#jrquimyqv>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#uebxuzjwb>uggs for sale</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#pxcmnatyn>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#bcveisteg>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#padzovssl>Ugg Outlet</a>
цитирай
4. анонимен - Ugg Sale
26.10.2012 07:35
tzwvdorgj
http://www.buybootugg.com/ Ugg Sale
http://www.uggboots-discout.com/ Ugg Sale
http://www.cheapbootugg.com/ Cheap Uggs
http://www.uggboots-winter.com/ Ugg Boots
http://www.winter-uggboots.com/ uggs for sale
http://www.uggbootsbuyalot.com/ Cheap Uggs
http://www.backuggboots.com/ Ugg Boots Sale
http://www.uggbootstoback.com/ uggs for sale
http://www.uggbootsaledollar.com/ Uggs Outlet
http://www.discountbootsale.com/ Cheap Ugg
http://www.shoesforwinter.com/ Ugg Boots Sale
http://www.bootsonline-ugg.com/ Ugg Outlet
http://www.bootoutletssale.com/ Ugg Sale
rzfpzsdfa
http://www.buybootugg.com/#jjktptevy - Ugg Boots Sale
http://www.uggboots-discout.com/#fteztccrp - Uggs Outlet
http://www.cheapbootugg.com/#rrwxakemx - Ugg Sale
http://www.uggboots-winter.com/#dkjrkpzzi - Uggs Outlet
http://www.winter-uggboots.com/#chqdvufnm - Uggs
http://www.uggbootsbuyalot.com/#tinkkwvjm - Uggs Outlet
http://www.backuggboots.com/#gadqydwtm - Uggs
http://www.uggbootstoback.com/#ldljiekwq - Uggs
http://www.uggbootsaledollar.com/#bimswfhzh - Ugg Outlet
http://www.discountbootsale.com/#yoildkopv - Cheap Uggs
http://www.shoesforwinter.com/#ierpnzeqi - uggs for sale
http://www.bootsonline-ugg.com/#vaohajrhf - Ugg Boots Sale
http://www.bootoutletssale.com/#wzkbylelv - Ugg Boots Sale
darzurhqm
<a href=http://www.buybootugg.com/#ljtsbvzle>uggs outlet</a>
<a href=http://www.uggboots-discout.com/#xoxrddgii>Uggs</a>
<a href=http://www.cheapbootugg.com/#nioqqmbhh>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.uggboots-winter.com/#savppiqwo>Uggs Outlet</a>
<a href=http://www.winter-uggboots.com/#zqnmbhaxg>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsbuyalot.com/#arkusdmnr>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.backuggboots.com/#yanajmvcu>Ugg Sale</a>
<a href=http://www.uggbootstoback.com/#jifvtteza>Ugg Outlet</a>
<a href=http://www.uggbootsaledollar.com/#nqciwbzks>Uggs Sale</a>
<a href=http://www.discountbootsale.com/#fdoxddtso>Ugg Boots</a>
<a href=http://www.shoesforwinter.com/#ohhteqgxf>Uggs</a>
<a href=http://www.bootsonline-ugg.com/#pwqptiszd>Cheap Ugg Boots</a>
<a href=http://www.bootoutletssale.com/#fngzrjsoc>Ugg Boots</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6394563
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!