Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2007 15:27 - Татуираните - nushostattoo.com
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 5865 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 10.05.2007 15:31


от в-к "ДУМА" - Без редакция :)))

imageТатуировките са се появили още в дълбока древност. За това свидетелстват изобразените ликове на боговете Озирис, Изида, Птах, Сет, Амон Ра и други върху египетски мумии четири хиляди години преди Христа.
В древна Елада челата на робите и военнопленниците били маркирани с определена татуировка, за да се предотврати бягството от господарите им. В Римската империя татуирането също било разпространено. Императорите Калигула и Нерон насилствено нанасяли знаци по телата на поданиците си, предимно на тези патриции, в които се съмнявали, че могат да предизвикат бунтове.

Масонските общества, които водят началото си от Соломон, а по-късно са възстановени от Розенкройцерите, използвали татуирането с цел разпознаване при необходимост на техните тайни членове. Предпочитаната татуировка била на всевиждащо око като символ, свързан с интуицията. Характерна рисунка за рицарите, пазители на ерусалимския храм Тампл, известни в историята като тамплиери, е изобразяването на Христовия кръст на необичайно място - на голата пета, доказвайки по този начин презрителното си отношение към християнството, газейки и тъпчейки неговия свещен символ.

Всичките представители на династията на Меровингите, които били забулени в тайнственост и загадъчност, имали претенциите за полубожества-получовеци, като доказвали това с един особен белег на гърдите си от рождение - признак за свещен произход. Всъщност този странен белег представлявал изящно направена татуировка.
Християнската църква през 787 г. забранила татуирането, защото изразявало езически обичаи.
В мюсюлманските страни за разлика от европейските, татуировките продължили да се радват на популярност. Но понеже Коранът забранява рисуването на човешки образи, татуирали се предимно фигури и текстове. Арабските халифи татуирали обръснатите глави на своите пратеници с текстове от закони и послания.
imageВ далекоизточните страни Индия, Китай, Япония, Полинезия, Микронезия и др. татуирането е изключително широко застъпено. Полинезийските островитяни смятали, че такъв човек е защитен от болести и почти безсмъртен, от врагове, неприятности, премеждия и притежава свръхестествена сила. През 1769 г. известният мореплавател Джеймс Кук при посещението си в Таити наблюдавал как полинезийците вкарвали с помощта на остриета пигмент в кожата и по този начин създавали определени рисунки, изразяващи личния или племенен естетически вкус и йерархична принадлежност. В Япония татуирането било традиционно разпространено и въпреки строгата забрана от 1868 г. то продължило да се практикува главно с култови знаци и йероглифи.

Татуировката произлиза от полинезийската дума tattau, което означава прободна рана и се осъществява чрез вкарване на пигмент в горния кожен слой с помощта на игли или на остри предмети. Химическият състав на използваните пигменти е най-разнороден - от съединения на основата на тежките метали: живак, кадмий, хром, до такива, създадени изцяло на растителна основа и непредизвикващи инфекции и допълнителни усложнения. 

Първият апарат за татуиране бил изобретен в Русия през 1919 г. от конструктора Рогула Лекоцки. За тази своя рационализация авторът получил възнаграждение от 500 000 рубли.
Татуирането е широко застъпено в определени слоеве от обществото - предимно затворници, войници, моряци, проститутки, хомосексуалисти, цигани и др. Есесовците в хитлеристка Германия са имали татуировки под мишниците, показващи служебния им номер и вида на кръвната група. А някои воини от Червената армия са изобразявали по ръцете си лика на вожда Сталин. По-късно рисунките на Йосиф Висарионович са заменени с образите на Хрушчов и Брежнев.
"Дъщерите на Афродита" - проститутките, татуират различни сексуални символи или цветя и пеперуди, разположени на специфични места по телата си, най-често в горната част на бедрата. Моряците, затворниците, войниците имат предпочитания към татуиране на сирени, котви, митически животни, религиозни символи и др. За ромското население са характерни изрисувани женски фигури, прободени със стрели сърца, различни надписи и инициали.

imageМного известни персони от близкото и далечното минало са имали великолепно изработени татуировки. Небезизвестната сатанистка лейди Монтеспан, любовница на крал Людовик ХV, била прочута и с изящно направена татуировка, изобразяваща царя на подземния свят и на златото Мамон. Други сатанисти си изографисвали кумира, пред когото се кланяли, наричан от тях Бафомет. Змиевидна татуировка на китката на ръката имала съпругата на Уинстън Чърчил. Руският цар Николай II бил с татуировка на двуглав орел на гърдите, шведският крал Оскар и Едуард VII от Англия имали изрисувани по телата си различни декоративни елементи.

Още тогава се появили професионални татуировчици, които рисували сами или използвали картини на известни художници. Освен митични и източни мотиви били копирани световни шедьоври като "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи. За изключително труден обект се смятали рисунките на Дюрер и затова въпрос на чест било за всеки татуировчик да се опитва да ги копира.

imageПрез последните години интересът към татуирането у нас нарасна неимоверно много. Същото се наблюдава и в световен мащаб. Най-невероятното е, че желаещите подобни "декорации" по кожата на тялото са повечето жени. В страната функционират художествени ателиета за професионално татуиране по всички части на тялото. Появиха се татуировки даже по клепачите, които имитират грим в различни цветни тонове и нюанси.
Това американско откритие от 1984 г. се наложи в Европа, най-вече във Франция. Водещи козметични фирми предлагат комплекти стерилни пигменти за татуиране вместо грим. Малки дози от багрилото се вкарват между космите на очните клепачи, като при горния процедурата се повтаря за по-хубав вид. Манипулацията се прави много плитко, на около 1-1,2 мм и не засяга кръвоносни съдове и нервни окончания. Този вид козметична татуировка е подходяща за жени с нарушено зрение (кривогледство), за алергични към гримове, за работещите във влажна среда. С татуиран грим се подсилват цвят на устните, на веждите, успешно се променя неприятният дефект "заешка бърна".

imageТатуировката е станала почти задължителна за дамите от развлекателния бранш: стриптийзьорки, компаньонки, танцьорки. Татуировките са неизменен спътник на членовете на така наречените неформални групи у нас. Метълите татуират телата си изключително със сатанински символи, скинхедс предпочитат "нацистки" орли и свастики, пънковете си рисуват знака "анархия", хипитата се разкрасяват с татуирани различни цветя, а рокерите с изобразени окултни знаци.
Но ако се абстрахираме от естетическите качества,в медицински аспект непрофесионално направената татуировка крие огромни рискове от предаване на опасни инфекциозни заболявания - хепатит В и С, сифилис, тетанус, СПИН.
Мотивите за татуиране са най-различни, обикновено те са следните: подчертаване на принадлежност към дадена група, подражание, религиозна обвързаност, сексуални и психически отклонения.

Практикувана, отхвърляна и забранявана, татуировката днес се радва на завидна популярност, причина за която е може би неимоверно обърканото време, в което живеем.

www.nushostattoo.com



Гласувай:
0



1. cindy - Много интересно!
11.05.2007 10:16
:)
цитирай
2. taralejkite - Дали е вярно, че
22.05.2007 16:08
Дума дупка не прави тогава? :) Щото то от татуировка до пиърсинг май крачката не е голяма :)
цитирай
3. анонимен - a mn iskam da pitam kak moga da zap...
22.08.2007 13:42
a mn iskam da pitam kak moga da zapochna da se zanimavam sa tattosi toest da se naycha dfa gi pravia .moga da risyvam i sichko tam deto triabva ma neznam kade tria se zanimavam ima li kyrsove za tatoisti :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388706
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!