Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2007 18:54 - Козметиката: Началото...
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 3358 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 04.11.2007 19:57


image

Пиърсинг, татуировка, бодиарт...все модерни думи за екстремни начини за постигане на ефектен външен вид.

Като при всяка иновация, някои реагират с възмущение, други с изумление. А истината е, че често новостите са едно много, много древно, но запомнено минало.

Хората правят първите опити да се разкрасяват още през каменния век: боядисване на тялото и лицето, и приспособяване на всякакви природни дадености за бижута – камъчета, раковини и т.н.
 
imageВ същината на козметологията са заложени здравият смисъл и функционалността. Всичко започва с осъзнаването на необходимостта от лична хигиена, ритуалното рисуване и желанието да бъдеш различен.
 
Мъжете се рисували, за да уплашат враговете си и да привлекат добрите духове, а жените – за да спазват ритуалите и да бъдат харесвани.
 
Един от първите документи, съдържащ козметични съвети, т. нар. "Папирус на Еберс", е намерен в египетска гробница.

Това е гигантска рецепта, написана през 1500 г. преди н.е. от жреци върху папирус, дълъг 20 метра.

Ако му се доверим, различните боички за  лице и тяло, както и благовонията са се ползвали сред поданиците на египетските фараони с огромен успех.


За египтяните грижата за външния вид била от първостепенно значение и те измислили внушителен брой козметични средства, много от които се използват и до днес. Ето някои от атрибутите на тяхната козметика, които могат да се намерят и в арсенала на днешните жени:

- моливи за вежди;
- кремове;
- лакове за нокти;
- бои за коса;
- ароматизирани води.

До нас е стигнала и модата на египетските красавици да удължават очите си с помощта на тъмна линия покрай клепача по посока на слепоочието. Отначало египтянките използвали самоделни „моливи“ от стрит малахит в отровнозелен цвят, а по-късно – черна боя от изгорена слонова кост и въглен.

imageЧесто козметиката служела и за профилактика. Например боядисването на клепачите не само на жените, но и на мъжете предпазвало очите от възпаления, предизвиквани от сухия вятър и силното слънце.

Запазена е една рецепта за парфюм, която се смята за супердревна. Неговата композиция е: мира, аир, кипарис, кориандър, хвойна, мента и мед.
 
Много популярни били избелващите лицето средства. Известно е, че Клеопатра поддържала копринената си бяла кожа със специална помада, чиито основни съставки са крокодилски изпражнения и разни белила.

Първият известен на човечеството сборник с козметични рецепти също е нейна рожба. А при археологически разкопки е открит „козметичният салон“ на египетската царица Хатшепсут.

Според тогавашните правила до починалия подреждали не по-малко от седем различни помади и други средства за поддържане на лицето и тялото.

imageВ древни гробници са намерени съдове с помади и различни благовония, съдържащи тамян, мира, розово и лавандулово масло. Като аромати древните египтяни използвали също анасон, кедър, кимион, грозде, дори лук и чесън.

Макар че гръцката митология приписва на богинята Афродита заслугата, че е измислила средствата за разхубавяване, а на хубавата Елена – че ги е направила популярни, гърците дължат опознаването на козметичните средства преди всичко на империята на фараоните.

Истина е обаче, че в Древна Елада култът към красотата достига своя апогей. Самият термин „козметика“ идва от гръцкия глагол „kozmetike“ ("украсявам"). Именно там за пръв път се появява и една особена професия – "космет".

Към робите-космети се обръщали онези, които искали по-продължително време да съхраняват своята хубост и младост. Тези първи козметици в света предписвали кремове, масажни масла, водни процедури, помагали на мераклиите да прикрият недостатъците си, като ги тушират с помощта на подходящ грим.

image

Освен това в Гърция имало квалифицирани парфюмиери, които приготвяли козметични средства по уникални рецепти. С подобна дейност се занимавали и много известни личности. Прекрасни парфюми например създал Теофраст (372-287 г. пр.н.е.), основател на ботаниката и ученик на Аристотел.

Бащата на медицината – Хипократ, написал съчинения по козметология в четири тома, в които се спира надълго и нашироко на козметичните недостатъци и на средствата, с които могат да бъдат преборени. В неговите трудове има съвети и рецепти за жени с увяхнала кожа на лицето, за отстраняване на неприятната миризма от носа и устата, за почистване на зъби, за по-мека кожа и отстраняване на пигментни петна и оше много други рецепти.
 
Гримът при гърците бил още по-силно подчертан, отколкото при египтяните.

imageЗа лицето си жените използвали кармин и белила, боядисвали миглите си със сажди и ги обръщали с помощта на смес от жълтък и светла смола.

Според митологията дори богинята на красотата Афродита е забелязвана да си слага руж и да се пудри преди състезания.

Древният Изток е третата родина на козметиката. Там изкуството да се украсяват лицето и тялото достига изключително развитие.

В комплекта козметични средства на жената от Изтока влизали няколко атрибута: къна, басма (също средство за боядисване на коса), боя за нокти, белило, руж, сурма (за изкуствени бенки), ароматични смески.

Жените на Древна Индия боядисвали веждите, миглите, устните (със златиста боя) и зъбите си (с кафява).

Ето едно сравнение:

В Римската империя козметиката е привилегия най-вече за знатните мъже. Гримът на император Нерон включвал пудра, руж, боядисване на клепачите и белоснежни перуки, които му доставяли от Галия. Богатите римлянки боядисвали клепачите си в златисто и подчертавали веждите си с въглен.

image

В началото на ХХІ век на мода са металическите цветове, които отразяват светлината: сребристо, бронзово, златисто. Гримът е бляскав и създава чувство за празник.
Празник на древната и съвременната красота!

www.nushostattoo.com



Тагове:   Началото,


Гласувай:
0



1. injnina - С много голям интерес
04.11.2007 22:59
прочетох и разгледах този материал.
Какво е "кармин"?
Поздрави!
цитирай
2. tattoo - Re: injnina
04.11.2007 23:13
Кармин е вид оцветител, който се получава от Карминова киселина, която пък се извлича от женската на вида Кошенил (насекомо). Кармин се използва и в оцветяването на Кока-Кола.
:)
цитирай
3. kanela - ---
09.12.2007 00:29
сега си спомням, че Клеопатра май си беше слагала на миглите тушнаправен от слюнка смесена със стрити краченца на мухи.... o_O

ееех, женската суета е стрaшно нещо :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388980
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!