Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 14:46 - Пиърсинг – култ или безумие?
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 5296 Коментари: 2 Гласове:
5



image

Пиърсинг за някои е начин да изразят себе си, за други сексуален фетиш, за трети – проява на безумие. От миналото до днес пиърсингът се възприема различно. Терминът пиърсинг (от англ. - pierce) означава продупчване, пробождане, пронизване.

Пиърсингът има достатъчно почитатели, за да може да бъде определен като субкултура със свои история, характеристики, ценности и поведение.

Пиърсинг – история

Историята на пиърсинга започва от обичайното място – Древен Египет. Там са открити останки на мумифицирани тела с различни продупчвания на над 5000 години.

При египтяните имало йерархия в поставянето на пиърсинг – само фараонът имал право да носи обица на пъпа, а по-заможните сред тях ходели със златни халки, за да демонстрират високия си статус. Бедуините и номадите също подчертавали красотата и богатството си чрез пиърсинги, а сведения за това има дори в Стария завет на Библията.

imageДревните римляни прибягвали до пиърсинга не само от суета, а и за да демонстрират мъжественост и надмощие над противника при сражения. Затова пробивали зърната на гърдите си.

Дори Юлий Цезар бил с пробити зърна, като знак на съпричастност към своите легиони. Гладиаторите - роби в Древен Рим имали генитален пиърсинг (чрез халка и ремък половите им органи били прикрепяни към тялото), за да са защитени в боя, а и господарят им да има контрол върху създаването на поколения от своите роби.

По същото време ацтеките, маите и някои американски индиански племена пробивали езиците си,  като религиозен ритуал и носните си прегради за придобиване на по-свирепо излъчване пред враговете им.        

През Средновековието пиърсингът е заклеймен от църквата и интересът към него спира. Ренесансът го възражда отново, като част от модните влечения на аристократите.

По време на сдържаната Викторианска епоха пиърсингът продължава да се прилага често, но почитателите му крият пристрастията си по продупчванията на тялото.

Пуританите успяват да отхвърлят обичая да се носят обици до 60-те години на миналия век. Тогава американските хипита, пленени от културата на Индия, започват да изразяват свободата си чрез различни пиърсинги по тялото.

От 90-те години насам пиърсингът става особено популярен сред звездите от световния шоубизнес, младежите и всички, които искат да изразят себе си по специфичен начин.

image

Видове пиърсинг

По принцип може да бъде направен пиърсинг по всички свободни места на тялото, въпреки че това не е препоръчително от хигиенна и здравословна гледна точка.

И все пак най-често продупчвани са ушите. На повечето момиченца им пробиват ушите като малки и манипулацията е на пръв поглед безобидна. Зависи от вида на пиърсинга, защото има голямо разнообразие, в зависимост от това в коя част на ухото се поставя: tragus, anti-tragus, orbital, rook, snug и т.н.

Най-безболезненият пиърсинг е този на езика. Пробитият език заздравява много бързо, но проблемът при него е, че се губят част от вкусовите качества.

Обицата на носа се нарича nostril, а когато преминава през средата му – septum. Много популярен сред момичетата е пиърсингът на пъпа, с който се чувстват по-секси. Само че там раната заздравява бавно и не рядко се получават инфекции.

Устните и веждите също са често пробивани. А пиърсингите на зърната на гърдите и на интимните части засилват сексуалната възбуда. Има и по-нестандартни места по тялото за пробиване като зъбите, очите и др.

imageПиърсинг култ

Най-запалените почитатели на пиърсинга издигат в култ тази своя мания.

Чувстват се по-красиви, по-модерни, по-секси и по-свободни със заветните обици по тялото си. Желанието да принадлежат към определена социална група  също наклонява везните в полза на поставянето на пиърсинг.

Пиърсинг безумие

Когато манията по пиърсинга напълно излезе извън контрол, феновете са готови на всичко, за да се интегрират към пиърсинг общността.

Обикновените обици на ушите или носа не вършат никаква работа. Трябват повече и повече продупчвания на нестандартни места по тялото, които да шокират околните.

Дупките също трябва да са възможно най-широки. Следващото ниво на зависимост е, когато пристрастените започнат сами да си продупчват различни части от тялото, което може да има ужасяващи последствия за здравето.

Дори манията ви по пиърсинга да е в напълно разумни граници, внимателно избирайте студиото, в което ще ви поставят мечтаната обица.

Доверявайте се само на доказани специалисти, за да не си докарате някоя инфекция или да засегнете важен нерв.


Тагове:   Безумие,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - bfsobjOWaI
24.05.2011 14:56
Tuocdohwn! That's a really cool way of putting it!
цитирай
2. анонимен - AVawGNaxyczod
25.05.2011 17:36
That's way the betsset answer so far!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388282
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!