Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2009 16:08 - Професия татуист - Димитър Димитров
Автор: tattoo Категория: Изкуство   
Прочетен: 10140 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 23.12.2009 16:10


image

Майсторът татуист се ражда или в затвора, или в казармата. Слава Богу, Димитър Димитров не е овладял съвършеното изкуство да рисува върху кожа, докато търка наровете.

Като го взели да служи в казармата, негов авер му подхвърлил: "Рисуваш страхотно, защо не се захванеш с татуировки?" Оттогава са се изнизали 10 г. Толкова е навъртял в занаята най-добрият художник върху човешка кожа във Варна.

imageАко трябва да върне времето 10 лета назад, пак ще е в занаята. Убеден е на 1000%, както сам той твърди.

"Проблемът е в практиката. Ако някой си мисли, че може да се научи да рисува върху портокалова кора, това е друго. Звучи ми като виц. Като човешката кожа няма. Ако решиш да се захващаш с този бизнес и си работодател, трудно можеш да намериш добър майстор. Ако пък смяташ да се учиш, винаги сме си правили майтап, че татуирането се учи или като си в затвора, или в казармата", подхвърля Митко. Неговата философия, е че цял живот се учим.

"Няма как да се родиш с идеята, че ще правиш татуировки. Това, дето го казват, че ти идва отвътре, всъщност е желанието да правиш нещо. Оттам нататък следва усъвършенстването." Кризата не е секнала потока от клиенти в стерилното като аптека студио на младия творец. "Но като сметнем, че всеки ден хора окапват от работа и че живеем в монополна държава - всеки пише такива сметки, каквито си иска... Ако те освободят от работа, едва ли ще ти дойде на ума да си направиш татуировка. Не че е скъпо удоволствие. То не иска нито хляб, нито вода, но просто не е от първа необходимост", смята художникът.

image

При него влизат повече българи, чужденците били рядкост. Нашенци се декорирали, ако им останат пари, след като са дошли на море във Варна.

Според Димитър, да си направиш татуировка си е хрумване, което трябва да доведе до удовлетворение. На ден вае по 2 - 3 татуировки. Повече от 4 часа обаче не е желателно пациентът да стои под иглата.

Няма мода в изографисването

image"Много хора, като дойдат при мен, не знаят какво искат. Един харесва една рисунка, на друг същата илюстрация му изглежда адски тъпа. Тя самата татуировка е мода, независимо каква е картинката. На мен ми допадат тези, които стоят повече като украшение, бижу.

Няма нужда от конкретна символика. "Тату" означава вечна рисунка на тялото. Затова е неразбираемо понятието временна татуировка. Рисувам цветя, животни, митични същества - Купидон, Феникс, еднорози, русалки, йероглифи, звезди. Някои дори искат

Дявола и Дева Мария върху гърба

да им направя", изброява причудливите желания на хората, с които се сблъсква майсторът. Йероглифите били най-лесният начин да направиш нещо, което да има смисъл.

В неговия занаят възрастовата граница непрекъснато пада. Но и да реват, и да се тръшкат в ателието му, Митко не работи с деца под 18 г. Освен ако не са с мама и татко, които са склонили на бляна им. Под 13 г. било недопустимо да се рисува по тялото, защото то още растяло.

Кметове и попове щуреят по татуировките. "Скоро рисувах един бивш кмет - искаше нещо специфично, свързано с рода му. Поп пожела да му изографисам горящ кръст. Жена на 75 г. копнееше да й нарисувам името на внучката. Поправям или заличавам татуировки на по-възрастни хора, но предимно работя с 30-40-годишни клиенти. Адски е трудно да заличиш стара татуировка. Ако е професионална пък, абсурд! Аз работя само с професионални прибори - австрийски бои, китайски игли за еднократна употреба, машината ми е италианска.

image

Всичко е 100% стерилно.

Клиенти са ми доверявали, че заради риска да влязат в непрофесионално студио са лепвали хепатит. 100-процентова стерилизация означава всички инструменти да минават през автоклав", светва ни ваятелят.

Илюстрациите са безброй. Той рисува всичко. Някои харесвали реалистични фигури, други анимационни, трети йероглифи. "Защо трябва да си черноглед или с демонски мисли, та да си изографисаш poison (отрова) или death (смърт). Та дори и Дявола?! Аз го имам на гърба си, но не съм черноглед. По-скоро съм го нарисувал там, защото искам да го оставя зад гърба си - философства варненецът.

Най-скъпи са цветните татуировки. Ако трябва да нарисуваш цяло тяло, не стигала дори и една зима. Навън практиката да нарисуваш цялото си тяло била по-широко застъпена. Димитър го отдава на финансовата подплата, но и на едно друго схващане: "Богаташите не се татуират, може би от суета. Притесняват се, че ако си направят нещо, един ден ще им омръзне. Татуират се обикновените хора."

Без море след лятна рисунка

imageАко си правиш тату през лятото, една седмица не трябва да ходиш на море. Не става инфекция, но татуировката е рана. И така трябва да я отгледаш, че да стане татуировка. При раната като заздравее, се получава коричка, но ако се образува при татуировката, картинката пада. Ако си татуираш по-голяма рисунка, задължително трябва да е през зимата.

"Никой не влиза в студиото на другия ден с думите: "Вече не я искам тази татуировка". Сядаш на стола с мисълта, че си правиш нещо за цял живот. Запечатва се в съзнанието ти. Свикваш с нея, става част от теб. Ставаш по-странен в хорските очи защото, за разлика от тях, си нарисуван", философства майсторът. Той е рисувал с развинтената си фантазия стотици хиляди татуировки, на възможно най-шантави места. Но върху глава, устна или върху полови органи не се навива да работи.

Идвали всякакви чешити! Татуто върху главата ставало идеално, но самата материя била трудна за работа. "Твърдо е, няма меки тъкани, въпреки че съм чувал, че по-малко боляло. Виждал съм татуировка на главата на полов член и от вътрешната страна на устата. Най-страшно е, ако замърсиш татуировката или си я направиш при аматьор в нестерилно студио", разсъждава Димитър Димитров.

Върху негрите черното посинява

Един път рисувал чернокож, но нищо не излязло. "Пигментът е друг - ти му вкарваш черно, ама то стои синьо", подсмихва се Митко. Роми не идвали, само питали за информация.

Докато бъбрим, в съзнанието на художника изпъква една любопитка, която бил прочел някъде. Преди много, много години в Япония бедните хора се татуирали, защото не можели да си позволят пъстри кимона, които си купували богатите. Така изглеждали като тях. И да не се татуираш, означавало едва ли не, че си смешен.

Докато работи, Митко не обича да се бърбори нонстоп. "Човек като седне да се рисува, приказва. Пречи ми само ако стане досадно. Хора всякакви, на някои не можеш да им затвориш устата, губиш концентрация", ядосва се, ала със закачлива усмивка, авторът на най-хубавите татуировки във Варна.

image

Поръчват си подаръци за рождени дни

Бащи поръчвали масово на щерки и синове татуировки за подарък. Правят си ги и гаджета за годишнини или за рождени дни.

"Това си е хитро - ако искаш да подариш на някого нещо, което ще му остане до гроб, татуировката е идеалният подарък", убедително поклаща глава Димитър. И подготвя работното си място за следващия клиент, който ще подари на тялото си вечно бижу и за цял живот.

http://www.xtattoo.com



Тагове:   професия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - da si tatuist e nai hubavata prof...
28.12.2009 18:34
da si tatuist e nai hubavata profesiq spored men.iskam da se nay4a da stana tatuist.
цитирай
2. анонимен - OxjkcoeRxLUoxqZ
24.05.2011 20:07
YouВ’re a real deep tnhiker. Thanks for sharing.
цитирай
3. анонимен - OMopIpMQ
25.05.2011 17:28
That's 2 cleevr by half and 2x2 clever 4 me. Thanks!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tattoo
Категория: Изкуство
Прочетен: 6388976
Постинги: 520
Коментари: 1324
Гласове: 9782
Спечели и ти от своя блог!