Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2010 16:07 - Притчи за доброто и злото ...
Автор: stela50 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 27310 Коментари: 32 Гласове:
215


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image  Доброто и Злото в лицето на всеки от нас - "Демонът и сеньорита Прим", Паулу Коелю
Подплатявайки своя разказ с легенди и притчи от различни кътчета на света, авторът ни среща с жителите на едно малко градче. Вискос е селище с вековни традиции, но в упадък, въпреки усилията на жителите му, които се опитват да поддържат традиционните - земеделие, животновъдство, лов за малкото туристи. Те искат да променят всичко и в същото време желаят нещата да продължат както преди.Докато един ден пристига странник-чужденец. Преследван от духовете на своето болезнено минало, той отправя директно предложение към жителите на Вискос. Предлага им десет кюлчета злато, с което ще бъде осигурено бъдещето на всички тях. Но това злато ще бъде дадено на Вискос, ако през следващите седем дни някой бъде намерен убит. Младото момиче - Шантал Прим, което търси своето щастие, е посредник по неволя на псевдотуриста.Добър или лош е човекът по природа? Има седем решаващи дни за ангелите и демоните, които се включват във вечното Разделение на двете противоположности.

image

Демонът и сеньорита Прим
Паулу Коелю (Paulo Coelho)


image
image

Замисляйки своята картина "Тайната вечеря" на Христос и учениците му, Леонардо да Винчи се сблъскал с една голяма трудност: трябвало да нарисува Доброто, въплътено в образа на Христос и Злото - в лицето на Юда, приятеля му, който по време на тази вечеря решава да го предаде.

Леонардо прекъснал работата си по средата, за да намери най-подходящите за тази цел модели. Не след дълго, докато слушал някакъв църковен хор, той открил в едно от пеещите момчета съвършеният образ на Христос. Поканил го в ателието си и възпроизвел чертите му в етюди и скици.

Изминали три години. "Тайната вечеря" била почти готова, но Леонардо да Винчи все още не бил намерил подходящ модел за Юда. Кардиналът, който отговарял за църквата, започнал да го притиска, настоявайки да завърши колкото се може по-скоро фреската.

След като търсил дни наред, художникът намерил в една канавка преждевременно състарен младеж – мръсен, дрипав и пиян. Макар и трудно, склонил помощниците си да го доведат в църквата, понеже нямал време да прави скици. Просякът бил пренесен дотам, без дори да разбере: помощниците го придържали прав, а Леонардо пресъздавал контурите на жестокост, грях, егоизъм, така ясно открояващи се върху това лице.

Когато привършил, просякът — вече поизтрезнял — отворил очи и като видял платното пред себе си, казал с почуда и тъга:
- Вече съм виждал тази картина.
- Кога? — попитал изненадано Леонардо да Винчи.
- Преди три години, когато още не бях изгубил всичко. Тогава пеех в един хор, животът ми бе изпълнен с мечти и художникът ме покани да позирам като модел за лицето на Христос...

Из “Демонът и сеньорита Прим"
Автор - Паулу Коелю

image


От бодила излиза розата и от розата – бодилът.
Еврейска поговорка

Стореното зло напиши върху течаща вода, а доброто издълбай върху камък.
Румънска поговорка


Злото не е нищо друго освен несъответствие между битие и дължимо.
Хегел

image


Още една хубава притча , която скоро си спомних...

Един човек имал кон.Един ден този кон се загубил.
Дошъл съседаму и изразил съжалението си от  сполетялото го зло.
Човека отговорил, че не се знае дали е за добро или зло това, че конят му се загубил.
След около месец, конят се прибрал, като водел със себе си цяло стадо други коне.
Пак дошъл съседа му да изрази радостта от сполетялото го добро.
Човека пак отговорил, че не се знае дали е за добро или зло.
След няколко дни синът му в опит да обязди един от конете, паднал и си счупил крак.
Отново дошъл съседа да изрази съжалението си от сполетялото го зло и отново човека отговорил, че не се знае дали е е за добро и зло фактът, че синът му си е счупил крак.
След няколко дни минали хора да вземат синът на война, но тъй като бил болен, той не заминал.
И т.н и т.н.

 

 

image  
Защо Бог е създал доброто и злото ...

Един професор по философия се изправил пред класа си и попитал:
- Вярвате ли, че Бог е добър?
- Да! - отговорили студентите.
- Вярвате ли, че Бог е създател на всичко?
- Да!
- Тогава как може един добър Бог да създаде и злото? Злото съществува и е част от нашето ежедневие. Значи Бог е лицемер и изобщо не е този, за когото се представя и го мислите
Тогава един студент по физика вдигнал ръка и казал:
- Професоре, може ли да ви питам нещо?
- Да! - отговорил той
- Според вас, тъмнината съществува ли?
- Разбира се! - отвърнал професора
- Грешите! Съществува само светлината. А тъмнина е дума, която сме измислили, за да опишем моментите, в които няма светлина. Ние можем да измерим скорост и интензитет на светлината, но не и на тъмнината. Защото тя е просто описание на липсата на светлината.
Студентът продължил:
- Мислите ли, че студеното съществува?
- Разбира се! - отговорил пак професорът, но този път с нотка на несигурност в гласа.
- Отново грешите! Съществува топлината. "Студено" е дума, която използваме, когато искаме да опишем липсата на топлина. Можем да измерим топлината, но не можем да измерим "студеното".
И като заключение студентът казал:
- По същия начин злото е просто дума, която описва липсата на Бог в нашия живот. Той ни е дал свободна воля и може да действа само там, където са го поканили. Ако ние сме изхвърлили Бог от обществото си и сме го игнорирали тотално, превръщайки го в една мъртва традиция, тогава не можем да го виним за злото, което ние причиняваме.
След този коментар професорът не намерил какво да каже. А името на студента било... Алберт АЙНЩАЙН!

image

От както свят светува, на земята имало две враждуващи кралства, които били във вечна война - едното се казвало Кралство Добро, а другото Кралство Зло. Съществата от Добро били малки и бели, с крилца и ореолчета, а тези от Зло - червени, пъргави, с рогца. Тези странни обитатели на тези две странни кралства вечно се надпреварвали кой да властва над земята, над хората
Това състезание обаче се оказало доста оспорвано, с неочаквани обрати и интересен резултат.
Появили се Доброто и Злото между хората, започнали да ги примамват - кой както умеел.
Доброто с блага дума им разказвало притчи, мъдро ги поучавало, всяло в душите им милосърдието, състраданието, любовта, приятелството, истината… всичко позитивно, което да изпълва живота им с радост. Показало им, че няма по-голямо щастие от това да твориш добро за другите. Дало им смеха, оптимизма, красотата на света. Посяло в душите им обичта към ближния, надеждата, мечтите. Научило ги, че доброто винаги се възнаграждава, а “злото, подобно на вълните, се удря в брега и се връща обратно”.
Злото пък от своя страна, напълно противно на Доброто, убеждавало хората, че в неговия лагер е по-хубаво, че там няма работа, няма проблеми, че при него животът е вечен празник. Неусетно то вселило в душите им завистта, лицемерието, интригантството, лъжата, клюката… карало ги винаги да мислят, че “тревата на съседа е по-зелена”, и да се чудят не как на тях да им е добре, а как на другите да им е зле. Злото пропило хората със съмнение, недоверие, песимизъм. Показвало им винаги лесния път, научило ги да мамят, да крадат, да правят живота си лек, било то и на чуждия гръб. Казало им, истината и доброто са само за глупаците.
И така… объркани от цялата тази игра, хората прескачали ту в единия, ту в другия лагер и не можели да си намерят място. Постепенно се превърнали в една странна смесица от добро и зло, от бяло и черно.
Станало ясно, че на света няма нито чисто добро, нито чисто зло. Една еврейска поговорка учи, че “от бодила излиза роза, а от розата бодил”. Оказва се, че “монетата винаги има две страни”. А войната между доброто злото ще я има, докато ни има и нас. Човек сам трябва да избере пътя си, трябва да познае Злото, за да разпознае и Доброто, когато го срещне. Трябва да е търпелив… ”човек по сто пъти на ден има възможност да прави зло, а добро по един път в годината”. На рамото на всеки от нас стои по едно ангелче и по едно дяволче, въпросът тук е – “В чий глас ще се вслушаш ти?”. Да правиш добро, е много по-лесно от това, да правиш зло, а някой дори беше казал, че “първата крачка към доброто е да не правиш зло”.
И така състезанието между Доброто и Злото продължило дълго, и разбира се още продължава, но не е трудно да предречем финала му. Двете сили никога няма да изчезнат и едва ли някога ще се хванат за ръка, но какво пък… светът е красив заради неговото разнообразие, заради странното съжителство на различни хора, различни сили, заради изборите, с които животът ни провокира всеки ден. И понеже нищо не е само черно или само бяло, ние бихме могли само да се стремим да сме повече Добро, отколкото Зло. И така… миг след миг, ден след ден, година след година… да търсим Доброто в сърцата си, защото то със сигурност е някъде там и нетърпеливо чака да бъде открито.

image






Гласувай:
234



1. scarlety - Демокрит е казал следното:
24.10.2010 16:19
"От което черпим добро, от същото може да черпим и зло, а и начин да избегнем злото. Така например дълбоката вода е полезна в много отношения, но е и вредна – може да се удавиш в нея. Ала това може да се избегне – научи се да плуваш!"Всяко зло за добро-еказал народът!А притчите крият естествено много мъдрост!
Благодаря ти,Стел за прекрасния постинг!
цитирай
2. tili - Така е, Стела.
24.10.2010 16:43
Злото си е липса на добро. Понякога злото е много красиво и привлекателно. Лъжа е, че красотата е добро. Тя е само форма - от нас зависи с каво съдържание ще я напълним.
Иначе - не си падам много по П.Коелю, но постът е великолепен:)))
цитирай
3. stela50 - Благодаря за споделеното ,Скали ...
24.10.2010 17:26
Опитах се да подбера различни притчи ,но посланието е едно и се крие и в твоите
мисли .Често злото е за добро .
Хубава вечер !
цитирай
4. stela50 - Радвам се ,че сподели ,tili ...Съгласна съм с теб - Злото си е липса на добро.
24.10.2010 17:32
Благодаря ти !
цитирай
5. ivankalilova - Чудесен постинг, миличка!Да, в...
24.10.2010 18:46
Чудесен постинг , миличка!Да, войната между доброто и злото........., състезанието между тях........ ще го има докато свят светува!Нека просто се стремим да бъдем по-добри!
Успешна нова седмица!:):):)
цитирай
6. kalin8 - Чудесен постинг!
24.10.2010 18:51
Благодаря!
Б.
цитирай
7. monaliza121 - Привет, Стела!
24.10.2010 19:26
Легендата за "Тайната вечеря" я чух от един настоятел на Евангелска църква, който ми я разказа с голямо удоволствие преди години. Малко по-различна е във втората си част, където художникът се разхождал по пазара и търсел между тълпата търговци подходящо лице за образа на продажника. Тогава видял един ужасно изпаднал млад човек, който се мъчел да открадне по нещо от сергиите. Лицето му било хитро и злобно, обръгнало на неволи и лишения. Леонардо го помолил да му позира срещу заплащане и той се съгласил. Когато сеансът завършил, крадецът казал, че трябва да му плати двойно. На въпроса на Леонардо "защо", отговорил:
"Защото, когато ме рисува чист и с ангелско лице, не ми плати нищо" и посочил лика на Христос.

Дано не съм те оттегчила, но съм запомнила този разказ. Поздравления за хубавия постинг!
цитирай
8. erato7 - Ще цитирам Уейн Дайър:"...
24.10.2010 19:38
Ще цитирам Уейн Дайър:
"Вместо да бъдеш против злото, просто бъди за ЛЮБОВТА!" Нали е хубава тази негова мисъл, Стелка!? Прегръщам те!:)))
цитирай
9. stela50 - Благодаря ,Ваня ,приятно ми е ,че си тук ...
24.10.2010 19:45
Права си - да бъдем по -добри ,но първо трябва да разпознаем доброто .
Хубави дни ,приятелко !
цитирай
10. stela50 - Благодаря ,kalin8 ...
24.10.2010 19:46
Хубава вечер и успешна нова седмица !
цитирай
11. stela50 - Истина е ,Мона Лиза ,така е ,правилно ти е разказана притчата ...
24.10.2010 19:49
Това е интерпретация на Паулу Коелю.
Благодаря ти за коментара и споделените мигове !
цитирай
12. katan - Доброто и злото...
24.10.2010 19:52
Има ги и двете и кое от тях ще се прояви и развие, кое ще надделее, всеки сам решава за себе си ...
Но аз като един непоправим оптимист силно вярвам, че доброто ще надделее!
Поздрави за постинга!
цитирай
13. miaa - Поздрави Стела за хубавия постинг! ...
24.10.2010 20:39
Поздрави Стела за хубавия постинг! Ангели или демони,кое ще надделее!
Аз вярвам в ДОБРОТО! Хора, които са били изправени на ръба на житейската бездна, започват да разбират нещата от живота.Когато сме отчаяни, когато сетивата ни са парализирани, започваме да мислим със сърцата си:)
Силно се надявам, да има повече човечност и състрадание!
цитирай
14. bven - Ако ние сме изхвърлили Бог от обществото си и сме го игнорирали тотално, превръщайки го в една мъртва традиция, тогава не можем да го виним за злото, което ние
24.10.2010 21:06
Благодаря ти, Таня! Много неща за размисъл, много светлина в тунела и ние по пътя си! Нека сме истински и питащи като Айнщайн! Поздрави за хубавия постинг! :))))
цитирай
15. sparotok - добро
24.10.2010 21:29
Хубав постинг!
Изборът на доброто е единственото спасение!
цитирай
16. stela50 - Хубава е ,Ерато ...Вместо да бъдеш против злото, просто бъди за ЛЮБОВТА.
24.10.2010 21:43
Благодаря и прегръдка от мен !
цитирай
17. stela50 - Аз също ,Кати ...Но като се замисли човек ,доброто за едни ,е лошо за други .
24.10.2010 21:47
Едната притча носи точно това послание.Но злото можем да превърнем в добро .
От нас зависи .
Благодаря ти !
цитирай
18. stela50 - Съгласна съм ,Миа ...Аз също вярвам в доброто .
24.10.2010 21:53
Притчите будят нови и нови размисли ,важно е всеки да се постави на мястото на другия в даден момент - тогава ще може правилно да реагира и
да избере доброто и от друга гледна точка .Всичко е скрито в сърцата ни .
Благодаря за споделеното !
цитирай
19. stela50 - Благодаря ,Бвен ...Притчите са различни ,но посланието е едно .
24.10.2010 21:58
...Нека сме истински и питащи като Айнщайн ...Дано сме .
Приятно ми е ,че сподели .
цитирай
20. stela50 - Радва ме посещението ти ,sparotok ...
24.10.2010 22:01
Сподеям мислите ти - важен е изборът на доброто .
Благодаря ти !
цитирай
21. анонимен - Притчолюбец
24.10.2010 23:10
МНОГО МИ ХАРЕСА ПОСТИНГА И ТЕМАТА ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО. БРАВО ЕДНО ОТ МАЛКОТО НЕЩА, КОИТО СА УСПЕЛИ ДА МИ ВЪЗДЕЙСТВАТ. ВМЕСТО ПРИТЧА ЩЕ ТИ РАЗКАЖА ВИЦ-ПРИТЧА : ДОБРОТО И ЗЛОТО ДЕТЕ ЕДИН ДЕН НЯМАЛО КАКВО ДА ПРАВЯТ И ЗЛЕТО ПРЕДЛОЖИЛО ДА СЕ КАЧАТ НА ЕЗДНО ДЪРВО И ДА ПЛЮВАТ ПОХОРАТА. ТАКА И НАПРАВИЛИ ПЛЮЕ ЗЛОТО, СЛЕД НЕГО ПЛЮЕ ДОБРОТО. НАКРАЯ НАПРАВИЛИ РАВНОСМЕТКА. ОКАЗАЛО СЕ ЧЕ ЗЛОТО ДЕТЕ Е УСПЯЛО ДА НАПЛЮЕ ОСЕМ ЧОВЕКА, А ДОБРОТО ДЕТЕ ОСЕМНАДЕСЕТ.
КАК ИНАЧЕ НАЛИ ДОБРОТО ВИНАГИ ПОБЕЖДАВА
цитирай
22. tota - Благодаря ти, Танечка за постинга!
24.10.2010 23:38
Та нали старите хора казваха: Добро да те стига! От Добро да не се отървеш! Не са случайни тези пожелания...Спокойна нощ!
цитирай
23. анонимен - Притчолюбец
24.10.2010 23:43
И ЗА НА КРАЯ ИСКАМ ДА ТИ ПРЕДЛОЖА ЕДНА ПЕСЕН /ФОЛК/, НУЖНО Е ДА ОБЯСНЯ, ЧЕ АЗ ТАКАВА МУЗИКА НЕ СЛУШАМ, НО ТАЗИ С ТЕКСТА МЕ ПРОВОКИРА, МНОГО СИЛНО МИ ВЪЗДЕЙСТВА И ЗАТОВА ТЕ СЪВЕТВАМ ДА Я ЧУЕШ В НЕЯ ЩЕ ВИДИШ ТОЧНО ПРОТИВОПОСТАВЕНИ ДОБРОТО И ЗЛОТО, ЛЮБОВТА И ....
http://www.vbox7.com/play:0e5aafd6
цитирай
24. stela50 - Има много въздействащи неща ,анонимен , в blog.bg ...
24.10.2010 23:44
Приятно ми е ,че одобряваш постинга и темата . Не се сърди , но не съм настроена в момента за вицове . Прочетох го ,разбира се ,не знам, малко ми стана тъжно .
Хубаво е ,когато доброто побеждава ,но за съжаление - не винаги...
цитирай
25. stela50 - Съжалявам ,анонимен ,но никога не съм слушала поп фолк
24.10.2010 23:48
и сега няма да го направя ,независимо какъв е текста.
Все пак ти благодаря за отделеното време и внимание.
цитирай
26. stela50 - Благодаря ,Ати ...Добро и зло - вечна тема ,
24.10.2010 23:52
различни гледни точки ...Продължават да вървят ръка за ръка .
И все пак всичко зависи от нас ,хората .
Лека и спокойна нощ ,приятелко !
цитирай
27. ckarlet - Хубав постинг, Stela50! Дано ...
25.10.2010 10:50
Хубав постинг, Stela50!
Дано срещаме по пътя си повече доброто...
Поздрави и прекрасен ден!
цитирай
28. stela50 - Приятно ми е ,че се отби ,ckarlet ...Благодаря ти .
25.10.2010 11:39
Зависи от нас и какво носим в сърцата си .
Пожелавам ти много добри срещи по пътя пред теб .
Хубав ден !
цитирай
29. svoboda64 - :)
25.10.2010 15:06
"Двете сили никога няма да изчезнат и едва ли някога ще се хванат за ръка, но какво пък… светът..."

Напротив! Бих казала, че двете сили са "обръчът", в която се върти всяка човешка душа! Няма добро без зло, на което да противостои, и зло, което да боде всяка човешка душа да покаже най-доброто от себе си! Така съществуваме!
Поздрави
цитирай
30. stela50 - Благодаря за споделеното ,svoboda64 ...
25.10.2010 15:16
Доброто и злото са част от всеки човек , в един момент се проявява едното ,друг път - другото ,важно е кое ще надделее...
Поздрави и добър да е денят !
цитирай
31. beaustranger - Благодаря ти за темата, Стела! Н...
28.10.2010 17:19
Благодаря ти за темата, Стела! Напомни ми, че в увода към своите постинги обещах на читателите си да развия темата за Рая и Пустинята като философски категории, а се отплеснах по емоциите си :).
цитирай
32. анонимен - viki
02.11.2010 12:51
vqrvai v dobroto i shte pobedish zloto vqrvai i v lubovta i ne pravi loshi neshta a samo dobri i hubavi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stela50
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17553857
Постинги: 1642
Коментари: 25863
Гласове: 59863
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930